Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στις ρεματιές με τη μάγισσα

Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες σημερινές ταινίες θα προβάλει η ΕΤ-3.Στις 22.30 την αγγλική ταινία του Μπομπ Χόσκινς "Τσιγγάνα μάγισσα" και στη 01.00 τη σοβιετική ταινία του Εμίλ Λοτιάνου "Στις ρεματιές με τα βατόμουρα".Στην "Τσιγγάνα μάγισσα",ένας νεαρός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου - δεν προσδιορίζεται σε ποιον πόλεμο - γίνεται λιποτάκτης. Για να μην τον ανακαλύψουν, θα μεταμφιεστεί σε γυναίκα και θα βρεθεί σ' ένα τσιγγάνικο καραβάνι. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Μπομπ Χόσκινς, που του δίνει τη δυνατότητα να πλάσει δυνατούς χαρακτήρες και να δημιουργήσει μια ταινία γεμάτη χιούμορ και λυρισμό. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος και μαζί του οι Ντέξτερ Φλέτσερ, Ιαν Ντιούρι και Ζόε Νέιθενσον.

Ενας ύμνος στη ζωή και τη φύση είναι η ταινία του Λοτιάνου "Στις ρεματιές με τα βατόμουρα".Ο σκηνοθέτης μάς μεταφέρει στην πατρίδα του τη Μολδαβία. Οι εκστατικοί διονυσιακοί χοροί των χωρικών, που γιορτάζουν τη γέννηση ενός νέου βοσκού, ανοίγουν την ταινία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας νεαρός δημοσιογράφος, που θέλει να κάνει ρεπορτάζ για τη ζωή των βοσκών. Εκεί, όμως, θα ερωτευτεί μια 17χρονη κοπέλα. Η ταινία είναι μια συμφωνία χρωμάτων και λυρικών συναισθημάτων, που μέσα από την ιστορία των βοσκών θέτει πολύπλοκα προβλήματα, όπως τη σχέση ανθρώπου και φύσης, την "ένωση" διαφόρων πολιτισμών, αλλά και την αλλαγή που επέρχεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Παίζουν οι Σβετλάνα Τόμα, Γρηγόρης Γρηγορίου και Βίκτορ Βοϊνιτσέσκου.

Εναν σκληροτράχηλο αστυνομικό ερμηνεύει ο Κλιντ Ιστγουντ στην αμερικανική ταινία του Ντον Σίγκελ "Το δίκιο σου το παίρνεις με το αίμα".Ο Κλιντ Ιστγουντ μετά από τα σπαγγέτι γουέστερν και τον "Επιθεωρητή Κάλαχαν", συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Σίγκελ, ερμηνεύοντας τον αστυνόμο της μεγαλούπολης. Μαζί του παίζουν οι Λι Τζέι Κομπ, Σούζαν Κλαρκ και Τίσα Στέρλινγκ (MEGA 00.30).

Σπονδυλωτή περιπέτεια είναι η αμερικανική ταινία των Ρίτσαρντ Ντόνερ, Τομ Χόλαντ και Ρόμπερτ Ζεμέκις "Δυναμικές ιστορίες".Η πρώτη ιστορία έχει κεντρικό πρόσωπο έναν πιστολέρο, η δεύτερη έναν μεσήλικα αστυνομικό που παίρνει μέρος σε αγώνες αυτοκινήτου, ενώ η τρίτη ιστορία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ