Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η πλέον των 60 σελίδων εισήγηση της Β. Παπανδρέου προς την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ - η οποία είχε εγκριθεί προχτές από το ΕΓ του κόμματος - αποτυπώνει περίτρανα τη λογική της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής πολιτικής, που διέπει την κυβερνητική πολιτική και η οποία βαφτίζεται "αναπτυξιακή πολιτική"!
Η υπουργός, τόσο με την ομιλία της, χτες, όσο και μέσω της εισήγησης, προσδιόρισε επακριβώς από πού θέλει να περάσει ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση σκοπεύουν ευθέως, σύμφωνα με τα όσα είπε η Β. Παπανδρέου:
- Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, αφού "δεν είναι δυνατόν σημαντικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων... να κρύβονται κάτω από την προστασία της μονιμότητας και των επετηρίδων".
- Στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, αφού η κυβέρνηση "οφείλει να δώσει ιδιαίτερο βάρος" στην επαγγελματική κατάρτιση, στο όνομα της "σωστής και αντιστοιχούμενης προς τις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας" κατάστασης.
- Στο ξεζούμισμα ανέργων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των βιομηχάνων (!) μέσω μέτρων όπως "επιδοτήσεις εργασίας, η μείωση του μισθολογικού κόστους για νέες προσλήψεις...".
- Στην αέναη συνέχιση της λιτότητας, αφού το δίλημμα "ανάπτυξη" ή "σταθεροποίηση" είναι "ψευτοδίλημμα" και κατά την κυβέρνηση "δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σταθεροποίηση".
- Στην επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αφού προωθείται "οριστική επίλυση του προβλήματος των προβληματικών, μέσω της εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης μονάδων και το κλείσιμο του ΟΑΕ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".
- Στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που δεν έχουν να φοβούνται για το δημόσιο χαρακτήρα τους... μόνο "εφόσον μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον"... ενώ "οι καταναλωτές όλο και περισσότερο δε θα αποτελούν υποχρεωτικά πελάτες τους, μια και θα έχουν σταδιακά δυνατότητες επιλογής... σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες...".
Ολα τα παραπάνω διανθίστηκαν με αναφορές ανείπωτης υποκρισίας περί διαφάνειας για τις προμήθειες του δημοσίου, από την υπουργό που συνηθίζει να συσκέπτεται από κοινού με τους Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Λάτση και Κοπελούζο... αλλά και θολές προτάσεις για επανεξέταση της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.