Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Κάθε μήνα και αρνητικό ρεκόρ!

Τη συνεχή επιδείνωση όλων των μεγεθών, που απαρτίζουν το δείκτη, εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας

Χειροτερεύει μήνα με το μήνα η εικόνα που παρουσιάζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας. Μια μέρα μετά τις θριαμβολογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής, ένας από τους θεωρούμενους ποιοτικούς δείκτες της οικονομία, το ισοζύγιο των συνολικών συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι στο φετινό δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη παρουσίασε παραπέρα επιδείνωση, σχεδόν σε όλα του τα κονδύλια. Η εξέλιξη του ισοζυγίου και τα ιδιαίτερα μεγάλα ελλείμματα (δηλαδή, η διαφορά ανάμεσα στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων) που εμφανίζει, επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που έχει... πετύχει η πολιτική λιτότητας είναι η παραπέρα αποδιάρθρωση της οικονομικής βάσης της χώρας και η περιθωριοποίησή της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, αφού στο συγκεκριμένο δείκτη ουσιαστικά αποτυπώνονται τα διαρθρωτικά προβλήματα και τα προβλήματα ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στο δίμηνο:

  • Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5%, ενώ οι εισαγωγές προς τη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 7,9%.
  • Ως αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 16,2% και έφτασε στο επίπεδο - ρεκόρ των 3,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 2,74 το αντίστοιχο περσινό δίμηνο.
  • Το ισοζύγιο των λεγόμενων άδηλων πόρων και άδηλων πληρωμών μειώθηκε μεν κατά 5,2%, αλλά συνεχίζει να εμφανίζει πλεόνασμα 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Με βάση τα παραπάνω, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 874 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 305,1 εκ. δολ. πέρσι. Δηλαδή, η αύξηση του ελλείμματος, είναι της τάξης του 186,5%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι "επιβαρυμένα" είναι και τα επιμέρους κονδύλια του ισοζυγίου. Ετσι αισθητή μείωση (15,2%) παρουσιάζουν τα κονδύλια που ήρθαν στη χώρα μας από την ΕΕ, το τουριστικό συνάλλαγμα, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν επίσης τα κέρδη που Ελληνες επιχειρηματίες έφεραν από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή αυξημένο ήταν το τουριστικό συνάλλαγμα που έφυγε από τη χώρα μας, ενώ τα κέρδη που φυγαδεύτηκαν επίσημα στο εξωτερικό έφτασαν τα 452 εκ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ