Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Προσπάθειες να "διασωθούν" οι εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ. -

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις αλγεινές εντυπώσεις από τα τεκταινόμενα κατά την ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία της Αλβανίας, κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρουσίασαν χτες μια εικόνα "εξομάλυνσης" της προεκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι προετοιμασίες για τις γενικές εκλογές της 29ης Ιούνη "προχωρούν κανονικά": ο Τίμο Κόντι, γραμματέας της κεντρικής εκλογικής επιτροπής της Αλβανίας, δήλωσε ότι όλες οι τοπικές εκλογικές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί και η καταγραφή των υποψηφίων σε όλες τις εκλογικές ζώνες βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ο Κόντι πρόσθεσε ότι μόλις δύο τοπικές επιτροπές (από τις συνολικά 115) δεν απέστειλαν ακόμη ονόματα υποψηφίων στα Τίρανα, αλλά "θα το κάνουν μέχρι αύριο", και ότι την εκτύπωση των ψηφοδελτίων (στην Ιταλία), ανέλαβε ο ΟΑΣΕ. Ακόμη, τα σημεία όπου θα στηθούν τα περίπου 4.700 εκλογικά τμήματα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις καθοριστεί κι όπως υποστήριξε ο Κόντι "δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών".

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις αρχές και τους διεθνείς παρατηρητές είναι η ημέρα των εκλογών. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης θα "προστατεύσουν" τα εκλογικά τμήματα, τις αποστολές των ψηφοδελτίων και άλλων απαραίτητων εγγράφων στα Τίρανα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, αν και οι αλβανικές αρχές το ζήτησαν από την ηγεσία της.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μαρκ Σμιθ, δεν έλυσε αυτό το "μυστήριο". Εμεινε στα της προετοιμασίας των εκλογών, επισημαίνοντας ότι περίπου 5.000 κάλπες έχουν αποσταλεί από το Σαράγεβο από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι "μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν τυπωθεί όλα τα σχετικά με την ψηφοφορία έγγραφα". Η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία έχει διανείμει περίπου 85.000 εκλογικές αφίσες στη χώρα.

Στο ζήτημα της ασφάλειας ο Σμιθ αναφέρθηκε ακροθιγώς: εξέφρασε την "ανησυχία" του για την επιδείνωση της κατάστασης, δεδομένων και των επεισοδίων των τελευταίων ημερών. "Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι καλή, σε άλλες όχι". Και... ευχήθηκε "κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, όλα να εξελιχθούν ομαλά".

Νέα κρούσματα βίας

Χρειάστηκε η μεσολάβηση Ρουμάνων στρατιωτικών της πολυεθνικής δύναμης για να σωθούν 11 ξένοι παρατηρητές που "είχαν περικυκλωθεί από ενόπλους σε εστιατόριο, που είχαν σκοπό να τους ληστέψουν", όπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής στα Τίρανα της αποστολής του ΟΑΣΕ, Τόνι Γουέλτς.

Ο ΟΑΣΕ έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των παρατηρητών του, καθώς η ένταση κλιμακώνεται...

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, 13 άτομα σκοτώθηκαν το χτεσινό 24ωρο, κυρίως σε συγκρούσεις ενόπλων συμμοριών. Δεν έλειψαν τραγικά θύματα από αδέσποτες σφαίρες, όπως ένα 5χρονο κοριτσάκι το οποίο, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, τραυματίστηκε θανάσιμα σε στάση λεωφορείου όπου περίμενε με τους γονείς του, στο χωριό Πάτος.

Οι νεκροί τις τρεις τελευταίες μέρες έχουν ξεπεράσει τους 40. Συνολικά, υπολογίζεται ότι από την έναρξη της Αλβανικής κρίσης, 800 άνθρωποι χάθηκαν. Επίσημοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η πολυεθνική δύναμη θα "εξομάλυνε" την κατάσταση, κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται καθόλου. Χτες, άλλωστε, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος Αλβανού από πυρά ανδρών της πολυεθνικής, όταν Ελληνας στρατιώτης, αμυνόμενος - σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ - σκότωσε 23χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε αποπειραθεί να του πουλήσει ναρκωτικά λίγο πριν και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον του με "Καλάσνικοφ".

Το ελληνικό ΓΕΝ, επίσης χτες, ανακοίνωσε ότι σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καταδίωξαν ταχύπλοο το οποίο προερχόμενο από τις αλβανικές ακτές επιχείρησε να προσεγγίσει την Κέρκυρα και πυροβόλησε επίγειο παρατηρητήριο. Φαίνεται, πάντα κατά το ΓΕΝ, ότι το αλβανικό ταχύπλοο "κατεστράφη".

Τέλος, χτες αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν καταβολής λύτρων δύο εκατ. δραχμών, ο Ελληνας επιχειρηματίας Ανδρέας Ραντογιάννης, ο οποίος απήχθη το απόγευμα της Τρίτης από ένοπλη συμμορία στο Τεπελένι, ενώ μετέφερε με φορτηγό κάρβουνα από την Πρεμετή στην Ελλάδα.

Σε πολιτικό επίπεδο...

Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των 10 κυριότερων κομμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "κοινωνικό συμβόλαιο" προ των εκλογών, απέτυχε χθες και θα επαναληφθεί. Αντικείμενο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, είναι η οριστική άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο Μπερίσα το Μάρτη, η ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας κλπ.

Στο μεταξύ, αλβανική εφημερίδα ανέφερε χτες ότι ο ηγέτης της επιτροπής πολιτών της Αυλώνας, Αλμπερτ Σίτι, θα θέσει υποψηφιότητα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μια θέση στο Κοινοβούλιο, όπως και ο Μίρτεζα Καούσι, γνωστός ως "Ζάνι", ηγέτης τοπικής ομάδας ενόπλων, ως ανεξάρτητος βουλευτής της Αυλώνας αυτός.

"Σενάρια" και παιχνίδια

Σύμφωνα με το "Αθηναϊκό Πρακτορείο", η προσκείμενη στο Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα εφημερίδα "Tribuna" δημοσίευσε πληροφορίες ότι η Ελλάδα φιλοξενεί τα χρήματα των παρατραπεζών της Αλβανίας. Σε ρεπορτάζ που τιτλοφορείται "Τα λεφτά των παρατραπεζών βρίσκονται στην Ελλάδα", αναφέρεται ότι "ένα φορτηγό με οδηγό κάτοικο των Τιράνων - που δε θέλει να αναφέρει το όνομά του - τουλάχιστον έξι φορές έχει μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από τις αλβανικές παρατράπεζες. Ο εργοδότης του, τον οποίο δεν κατονομάζει, είναι επώνυμο στέλεχος της αλβανικής αντιπολίτευσης. Καθήκον του ήταν να μεταφέρει το φορτίο σε αποθήκη των Αθηνών, όπου το παραλάμβαναν δυο Μερσεντές και ένα περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κανείς δεν έκανε έλεγχο στα χαρτιά του, τόσο στο Αλβανικό, όσο και στο Ελληνικό Τελωνείο, στην Κακκαβιά. Ο μισθός του ήταν 500.000 δρχ. το μήνα, τον οποίο συνεχίζει να παίρνει ακόμα και σήμερα".

Πηγές προσκείμενες στην ελληνική διπλωματία συνδυάζουν το δημοσίευμα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ιταλίας να επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση της ιταλικής βοήθειας του 1991 προς την Αλβανία - για την οποία φυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φάτος Νάνο - και κάνουν λόγο για "προσπάθεια υποστήριξης των Δημοκρατικών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβαρδισμοί και στους ...Αλβανούς στρατιώτες(1999-06-02 00:00:00.0)
Μαθήματα "ασφάλειας" από Βρανίτσκι(1997-07-10 00:00:00.0)
"Χαράζοντας" το μέλλον...(1997-07-09 00:00:00.0)
Προς συγκατοίκηση με τις ευχές των ΗΠΑ;(1997-07-02 00:00:00.0)
Καθορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών(1997-04-18 00:00:00.0)
Τελικές συνομιλίες για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης(1997-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ