Παρασκευή 20 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΖΟΣΠΕΝ
Χωρίς εκπλήξεις...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την παρθενική του ομιλία στο γαλλικό Κοινοβούλιο με το αξίωμα του πρωθυπουργού εκφώνησε, χτες, ο Λιονέλ Ζοσπέν. Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, το οποίο κινείται στο αναμενόμενο πλαίσιο και προκάλεσε τις, επίσης αναμενόμενες, έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Λιονέλ Ζοσπέν ακολούθησαν, σε γενικές γραμμές, την κατεύθυνση του προεκλογικού του λόγου στα πλαίσια μιας σαφούς προσπάθειας να συγκρατήσει αντιδράσεις της γαλλικής κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, που είχαν επιδείξει πολλές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μια άλλη πολιτική από αυτή της σκληρής λιτότητας. Τόσο η μαζική γενική απεργία των Γάλλων εργαζομένων, λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογική μάχη, αλλά και οι πιέσεις που φέρεται ότι δέχτηκε ο Λιονέλ Ζοσπέν από το Γαλλικό ΚΚ έδωσαν στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης εξισορροπιστικό "ύφος", καθώς ο νέος πρωθυπουργός εξαγγέλλει μεν, επιφυλάσσεται δε...

Συγκεκριμένα, ως βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αναδεικνύεται η άμεση αύξηση κατά 4% του κατώτερου μισθού,που σήμερα κυμαίνεται στα 6.400 φράγκα μηνιαίως, δηλαδή 1.100 δολάρια. Επίσης, ο Λιονέλ Ζοσπέν δήλωσε ότι "γενικά" τάσσεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων εκτός και αν "οι προτάσεις ιδιωτικοποίησης εμπεριέχουν επαρκείς δικαιολογίες κάλυψης του εθνικού συμφέροντος".Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των αερομεταφορών ("Φρανς Τέλεκομ" και "Αιρ Φρανς"), ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, αν και "υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και προσαρμογής τους στη νέα τεχνολογία ιδιαίτερα μέσα από την επίτευξη συμφωνιών με άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες".

Οπως αναμενόταν, ο νέος πρωθυπουργός αντιτάχθηκε στους υπάρχοντες νόμους για τη μετανάστευση, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, και δεσμεύτηκε ότι "εντός δύο μηνών" θα φέρει στο γαλλικό Κοινοβούλιο νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αναιρεί την υπάρχουσα νομοθεσία και θα κατοχυρώνει την παροχή της γαλλικής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν επί γαλλικού εδάφους. Παράλληλα, όμως, η νέα νομοθεσία θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης εργασίας, "φαινόμενα που, όπως είπε ο Λιονέλ Ζοσπέν, προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μεταναστών".

Αναφερόμενος στο φλέγον πρόβλημα της καταπολέμησης της ανεργίας του 12,8%, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανοικοδόμησης 100.000 νέων κατοικιών και αναπαλαίωσης 1.000.000 άλλων, σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή "με προοπτική να απορροφήσει αρκετά μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών". Οσο για την προεκλογική δέσμευση της δημιουργίας 700.000 θέσεων εργασίας, ο Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε ότι θα τεθεί επί τάπητος το φθινόπωρο. Αναβολή για τον Σεπτέμβρη πήρε και η υπόσχεση μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 39 σε 35, απόφαση που ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα λάβει με τη μορφή νομοθετήματος μετά από διάλογο που θα έχει τόσο με τα εργατικά συνδικάτα, όσο και με εκπροσώπους της εργοδοσίας.

Στο περιθώριο των βασικών αξόνων των προγραμματικών δηλώσεων, ο Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματικής φοιτητικής βοήθειας, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει το ακριβές ποσόν, τη μελέτη για μείωση της προεδρικής θητείας από 7 σε 5 χρόνια, το διορισμό των εισαγγελέων και των ανακριτών από μια ανεξάρτητη επιτροπή που δε θα ελέγχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε "να απεμπλακεί η Δικαιοσύνη από την πολιτική" και το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα "Σουπερφίνιξ", τον οποίο χαρακτήρισε ασύμφορο οικονομικά.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο Λιονέλ Ζοσπέν το αφιέρωσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην οικονομική νομισματική ενοποίηση. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις προεκλογικές του υποσχέσεις περί χαλάρωσης των κριτηρίων της νομισματικής ενοποίησης, ενώ αντίθετα τόνισε ότι θα μείνει πιστός σε αυτά και στα χρονοδιαγράμματα που υπαγορεύουν. Υπογραμμίζοντας ότι"η Ενωμένη Ευρώπη δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το έθνος, αλλά θα το διευρύνει", ο Λιονέλ Ζοσπέν δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κατεύθυνση της ενοποίησης όχι μέσω της σκληρής λιτότητας, αλλά της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Η ομιλία του Γάλλου πρωθυπουργού προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης, που με φωνές και με αλλεπάλληλες διακοπές του πρωθυπουργού εκδήλωσαν την αντίθεσή τους. Στην τοποθέτησή του, ο Φιλίπ Σεγκέν, βασικός διεκδικητής της ηγεσίας του νεογκωλικού RPR, χαρακτήρισε αντιρεαλιστικές και μη συμβαδίζουσες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού. Δεν έλειψαν, επίσης, τα ειρωνικά σχόλια πολλών βουλευτών της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά και πολιτικών αναλυτών για τον τρόπο με τον οποίο ο Λιονέλ Ζοσπέν θα καταφέρει, από τη μία πλευρά να συγκεντρώσει τα χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και, από την άλλη, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ και του επιχειρηματικού κόσμου.

Τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού επρόκειτο να ακολουθήσουν οι ομιλίες πολλών βουλευτών, τόσο του κυβερνητικού σχηματισμού, όσο και της δεξιάς αντιπολίτευσης, ενώ η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνηςαναμενόταν να πραγματοποιηθεί αργά χτες το βράδυ. Πάντως, ο Λιονέλ Ζοσπέν δε φαινόταν να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς τόσο το ΚΚΓ όσο και οι Πράσινοι αναμένονταν να τον υποστηρίξουν, εξασφαλίζοντάς του την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ