Τρίτη 10 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Καταγγέλλει παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Φωτιές άναψε στο χώρο της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, με τις αιχμές που άφησε κατά των δικαστών, και ιδιαίτερα των νεότερων, αλλά και τις ευθύνες που επέδωσε στην πολιτεία. Επόμενο ήταν να προκληθούν αλυσιδωτές και ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από τις δικαστικές ενώσεις, όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

O πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών επέκρινε τους δικαστές που καταφεύγουν σε μεθοδεύσεις για να μη δικάζουν, ενώ αναγνώρισε ότι ο μέσος όρος των δικαστών εργάζεται και αποδίδει. "Αυτό που αποκαλείται φόρτος εργασίας, είπε ο Στ. Ματθίας, στην πραγματικότητα είναι ανακύκλωση των ιδίων υποθέσεων, λόγω της απειρίας των δικαστών". Ανέφερε ότι την τελευταία 15ετία και ιδιαίτερα από το 1980 και μετά υπήρξε αθρόα είσοδος στο δικαστικό Σώμα ανώριμων και άπειρων νέων δικαστών, χωρίς κάποια προετοιμασία, επιμόρφωση και συναλλακτική πείρα. Τέλος, κατήγγειλε εξωδικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και άφησε αιχμές κατά των πρόσφατων ρυθμίσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου για την επιθεώρηση των δικαστηρίων.

Απαντώντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Νταϊλιάνας,με δηλώσεις του στον Τύπο, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε την ηγεσία του Αρείου Πάγου για έκδοση αποφάσεων ανάλογα με τις θέσεις της ηγεσίας. "Εχουμε αντιφατικές αποφάσεις ή γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και αλλαγές απόψεων για σπουδαία λειτουργικά ζητήματα, είπε ο Κ. Νταϊλιάνας, αναλόγως με τις θέσεις των επικεφαλής προσώπων".

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τους νέους δικαστές, επισημαίνοντας ότι έχουν πληρέστερη μόρφωση, διακρίνονται από γλωσσομάθεια, έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, οι εξετάσεις είναι πιο αντικειμενικές και αξιοκρατικές σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, όπου το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων έπαιζε καθοριστικό ρόλο για την επιλογή τους.

Και οι δικαστικές ενώσεις αντέδρασαν στις δηλώσεις του Στ. Ματθία. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχτεί συρρίκνωση των δικαιωμάτων της, γιατί αυτό θα αποτελέσει πλήγμα κατά του δικαστικού Σώματος.

Επίσης, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει ότι δεν πρέπει οι δικαστές να επικρίνονται με αβάσιμες γενικεύσεις και απλουστεύσεις και ότι "αποκρούει τις λογικές που ταυτίζουν τις δικαστικές ενώσεις, κατεξοχήν επιστημονικά σωματεία, με συντεχνιακές αντιλήψεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ