Το Μάη υποτιμήθηκε απέναντι στο σύνολο των ξένων νομισμάτων και είναι πιθανό η διολίσθησή της να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες
Χάνει έδαφος η δραχμή απέναντι στα ξένα νομίσματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε χτες το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών και Ερευνών (ελέγχεται από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων), ο δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των ξένων νομισμάτων απέναντι στη δραχμή, αυξήθηκε κατά 1,19% το Μάη συγκριτικά με τον Απρίλη του 1997 και 2,73% στο πεντάμηνο (σύγκριση Μάη 1997 με Δεκέμβρη 1996).
Η δραχμή το Μάη του 1997 - συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 1996 - υποτιμήθηκε κατά:
Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι από τις αρχές του 1997, έχουμε μια χαλάρωση στην πολιτική της "σκληρής" δραχμής, γεγονός που εκφράζεται με την επιτάχυνση του ρυθμού διολίσθησης. Και όπως εκτιμούν οι εξαγωγές με το δελτίο του ΚΕΕΜ, αν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η διολίσθηση της δραχμής με τον ίδιο ρυθμό (του πεντάμηνου), τότε για ολόκληρο το 1997 η σωρευτική υποτίμηση της δραχμής θα φτάσει στο 6,2% για το σύνολο των ξένων νομισμάτων και 3,3% για τα ευρωπαϊκά νομίσματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι αξιώσεις των βιομηχάνων (ΣΕΒ), των εξαγωγέων (ΠΣΕ) και άλλων επιχειρηματικών φορέων, για την εγκατάλειψη της πολιτικής "σκληρής" δραχμής και όπως φαίνεται η κυβέρνηση έδειξε τη δέουσα "ευαισθησία" της.