Σάββατο 7 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρνητικές επιπτώσεις της TV στα παιδιά

Συμπεράσματα από το διήμερο, με θέμα "Παιδί και τηλεόραση", που διοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα

"Παιδί και τηλεόραση", ήταν το θέμα της συζήτησης, στη διήμερο που οργάνωσε στις 4 και 5 Ιούνη, ο Δήμος Βύρωνα στα πλαίσια του 12ου Παιδικού Φεστιβάλ.Τα συμπεράσματα του διημέρου, παρουσιάστηκαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, από τον δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Ρογκάκο.Τη συνέντευξη άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Κολοβός,ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συντέλεσαν στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία του Παιδικού Φεστιβάλ και του διημέρου.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα από τη διήμερη συζήτηση για ένα θέμα που έχει πια άμεση σχέση με τον επηρεασμό της ψυχής και της ζωής των παιδιών, στάθηκε στα πιο ουσιαστικά σημεία που βγήκαν μέσα από τις τοποθετήσεις, όσων πήραν μέρος στο διήμερο. Φάνηκε καθαρά, όπως είπε, ότι το "πρόβλημα των ΜΜΕ είναι αυτή τη στιγμή, το πιο σοβαρό, από όλα που απασχολούν την κοινωνία και ειδικά το παιδί". Ενα μεγάλο πρόβλημα, που εμπεριέχει όμως και πολλά σοβαρά επιμέρους προβλήματα. Κυρίαρχο πρόβλημα αναδεικνύεται το ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από μια "χούφτα ανθρώπων της χρηματιστικής ολιγαρχίας, που έχουν τα δικά τους συμφέροντα".Φάνηκαν επίσης και άλλα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία μας, όπως οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια, η ανεργία, η κοινωνική ανασφάλεια, το περιβάλλον, καθώς και το πρόβλημα του εθνικού μας πολιτισμού, της ιστορικής μνήμης και πώς αυτά περνάνε στις νέες γενιές.

Μέσα από το διήμερο, έγιναν προτάσεις για τον τρόπο που το παιδί, αλλά και οι μεγάλοι, μπορούν να προβάλουν τρόπους αντίστασης και πάλης, στο τεράστιο πρόβλημα που λέγεται τηλεόραση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βύρωνα, μπορεί και πρέπει, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς, τους γονείς, τους δασκάλους, τους δημιουργούς, τους επιστήμονες, ν' αναλάβουν πρωτοβουλίες και να διαμορφώσουν θέσεις για τα τηλεοπτικά προγράμματα, που θα αφορούν το παιδί και την οικογένεια. Προτεραιότητα, επίσης, θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία δημοτικής τηλεόρασης, "άρα κοινωνικοποιημένης. Εως τότε, όμως, πρέπει να σηκωθεί κύμα διαμαρτυρίας απέναντι σε όλες τις αρνητικές πλευρές της τηλεόρασης και ειδικά της ιδιωτικής".

Το πώς βλέπουν τα ίδια τα παιδιά την τηλεόραση φαίνεται και μέσα από χίλιες περίπου εκθέσεις, με αυτό το θέμα. Θεωρούν ότι η τηλεόραση είναι μεν μια σπουδαία εφεύρεση, ένα παράθυρο που ανοίγεται σε όλο τον κόσμο, φτάνει όμως να χρησιμοποιηθεί σωστά και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Φάνηκε, ακόμη - σύμφωνα και με τα συμπεράσματα - ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μέσα στο σπίτι, αφού η τηλεόραση "καλύπτει τα κενά της οικογένειας".

Μέσα από τις ομιλίες κατά τη διάρκεια του διημέρου, έγιναν ακόμη πιο ορατοί οι κίνδυνοι από τις αρνητικές επιπτώσεις, που έχει η τηλεόραση πάνω στα παιδιά, τόσο από το περιεχόμενο του προβαλλόμενου προγράμματος και των διαφημίσεων, όσο και από το μεγάλο χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στην τηλεόραση.Συγχρόνως εντοπίστηκαν και οι ευθύνες των αρμοδίων για την κατάσταση αυτή, αλλά και της ίδιας της οικογένειας και έγιναν προτάσεις για τη λήψη μέτρων. Επισημάνθηκε επίσης ότι η επιλογή των τηλεοπτικών προγραμμάτων γίνεται από τους διαφημιστές και πως αυτοί επιλέγουν τι θέλουν, τι είναι "αυτό που συμφέρει τις πολυεθνικές που διαφημίζονται".

Το υλικό από το διήμερο, όπως είπε ο Νίκος Ρογκάκος, θα συγκεντρωθεί και θα αξιοποιηθεί. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των πιο βασικών συμπερασμάτων του διημέρου, ο δήμαρχος Βύρωνα τόνισε ότι από τη "στιγμή που το κράτος, είτε αδιαφορεί, είτε αδυνατεί, η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι και δική μας υπόθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ