Τετάρτη 31 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό της κρίσης

Αντιμέτωποι οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Αναχαιτίστηκαν χτες 17 τουρκικά αεροσκάφη και έγιναν δύο εμπλοκές. Ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Κουρής, κάνει λόγο για τεχνητή κρίση, για να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς στο Αιγαίο

Το χρονικό της σοβαρότερης κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το 1974 ξεκίνησε χτες πριν τα ξημερώματα, όταν διαπιστώθηκε ότι τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν αποπλεύσει από τις βάσεις τους, στο Αξάζ και τη Σμύρνη,στα απέναντι τουρκικά παράλια. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του υπουργείου Αμυνας και ενημερώθηκαν ο υπουργός Αμυνας και ο πρωθυπουργός.

Στις 7.30 το πρωί μια τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα με κατεύθυνση τις νησίδες Ιμια και ένα ελικόπτερο απογειώθηκε από αυτήν με προφανή στόχο, όπως εκτιμάται, να αποβιβάσει εκεί Τούρκους στρατιώτες. Η εντολή που δόθηκε στις ελληνικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στην περιοχή ήταν να αποτρέψουν την προσέγγιση του τουρκικού πλοίου και ελικοπτέρου. Το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα, αλλά τελικά εμποδίστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις να την προσεγγίσει.

Με το επεισόδιο αυτό άνοιξε η αυλαία της κρίσης, που υπέβοσκε από τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας του "πολέμου των σημαιών", ο οποίος είχε ξεσπάσει πάνω από την ελληνική βραχονησίδα. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους, ξηρά θάλασσα και αέρα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Οσον αφορά το Στρατό Ξηράς η ετοιμότητα είναι πιο αυξημένη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Εβρο. Ο Στόλος,σχεδόν στο σύνολό του έχει αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και έχει διασπαρεί στο Αιγαίο, ενώ σε υψηλού βαθμού ετοιμότητα βρίσκονται η Πολεμική Αεροπορία και όλα τα αεροδρόμια.

Ωστόσο, ανοιχτό μένει από το υπουργείο Αμυνας και το ενδεχόμενο μερικής επιστράτευσης, αν συνεχιστεί η κρίση, ενώ από χτες άρχισαν να ανακαλούνται οι άδειες στρατευσίμων και να αποστέλλονται ατομικές προσκλήσεις επιστράτευσης, σε ορισμένες κατηγορίες εφέδρων, πράγμα που επιβεβαίωσε χτες τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Αμυνας Γ. Αρσένης.Ο υπουργός έκανε λόγο για κλιμάκωση και επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίας περί αύξησης χτες βράδυ της παρουσίας τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο και μίλησε για λήψη ανάλογων ελληνικών μέτρων. Επίσης, επιβεβαίωσε την πληροφορία, που είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, ότι δόθηκε εντολή να επιστρέψει από την Αδριατική η φρεγάτα "Υδρα".

Στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καλύμνου βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου εικοσιτετραώρου αντιμέτωποι οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ κατά διαστήματα πετούσαν και από τις δύο πλευρές μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Κουρής, από ελληνικής πλευράς οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή της Ιμιας αποτελούνταν από 7 πλοία διαφόρων τύπων, ανάμεσα στα οποία και τρία πυραυλοφόρα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου και ακόμα πιο πέρα στο Αιγαίο, όπως είπε, είναι ανεπτυγμένες και άλλες δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού. Από την απέναντι πλευρά είχαν παραταχθεί τουρκικές δυνάμεις ίδιου επιπέδου. Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε βάθος σε όλη την περιοχή του Αιγαίου, κυρίως στο άξονα βορά - νότου.

Από πλευράς αεροπορικών δυνάμεων όπως επίσης έκανε γνωστό ο Ν. Κουρής τα ελληνικά αεροσκάφη έκαναν από χτες το πρωί 14 εξόδους, για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Συνολικά αναχαίτισαν 17 τουρκικά αεροσκάφη τύπου RF4 και 9 F16και δύο τουρκικά ελικόπτερα, ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό. Σε δύο περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν στην αναχαίτιση και ακολούθησε εμπλοκή, ενώ δύο τουρκικοί σχηματισμοί από πέντε αεροσκάφη έφεραν βλήματα αέρος - αέρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Σάμου και Κω.

Ν. Κουρής: Στόχος τους να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις

Ο υφυπουργός Ν. Κουρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη, όπως είπε, λειτουργία του συστήματος χειρισμού κρίσεων και μίλησε για πλήρη έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο εκδήλωσε έντονο σκεπτικισμό για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πάγια θέση των φίλων μας είναι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να τα βρούμε με την Τουρκία. Και αυτός πιθανόν να είναι ο στρατηγικός στόχος της τεχνητής έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή". Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία "στοχεύει να συρθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να διαπραγματευτούμε όχι το θέμα της Ιμιας, αλλά γενικώς το καθεστώς του Αιγαίου".Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την απάντηση που έστειλε ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνας προς το υπουργείο Αμυνας, όπου προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει. Στην απάντησή του, τηρώντας μια δήθεν ουδέτερη στάση και κάνοντας λόγο για δύο "φίλες" και "συμμάχους" χώρες, ουσιαστικά τις προτρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τα βρουν, επειδή αυτό επιβάλλει η ενότητα του ΝΑΤΟ.

Οπως επίσης εκτίμησε ο ίδιος, η στρατιωτική δραστηριότητα θα διατηρηθεί στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες, με μόνο εμπόδιο την επιδείνωση του καιρού που αναμένεται από σήμερα και όπως εκτίμησε θα δυσκολέψει τους ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Ηδη χτες έπνεαν άνεμοι 6 - 7 μποφόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο υπουργείο Αμυνας η τελευταία ελληνοτουρκική κρίση είναι η σοβαρότερη που έχει εκδηλωθεί μετά το 1974, καθώς για πρώτη φορά βρίσκονται τόσο κοντά αντιμέτωποι οι δύο στόλοι. Σε σχέση με την κρίση του 1987 εκτιμάται ότι η τωρινή είναι ποιοτικά πιο σοβαρή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ