Αισιοδοξία για νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες, εξέφρασε χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Μίρκος,μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο διοικητής της ΕΤΕ διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τις εμπορικές τράπεζες,προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό το ενδεχόμενο εξαρτάται άμεσα από την πορεία που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.
Σχετικά με τα τελευταία, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λ. Παπαδήμος,σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στις αρχές της βδομάδας, προέβλεψε πτώση των επιτοκίων των εντόκων του δημοσίου, ετήσιας διάρκειας, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στην αμέσως επόμενη έκδοση, ενώ και ο ίδιος είχε κάνει γενικότερα λόγο για περιθώρια μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες.
Πάντως, ούτως ή άλλως, πρέπει να επισημανθεί η κερδοσκοπική διάθεση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα στο συγκεκριμένο χώρο, δεδομένου ότι τα επιτόκια χορηγήσεων - παρά τους αλυσιδωτούς κύκλους μειώσεων που είχαν τη χρονιά που πέρασε - εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα (σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες) από τον πληθωρισμό. Ο Γ. Μίρκος δήλωσε πως το αντικείμενο της συνάντησής του με τον Γ. Παπαντωνίου ήταν να ενημερώσει τον υπουργό για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υποκατάστημα της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας Ελλάδας στη Βοστόνη.