Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια επέλασης στα λαϊκά εισοδήματα

Μέσα στο 1996 θα επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση των ΟΤΕ - ΔΕΠ και άλλων ΔΕΚΟ ή μικρών τραπεζών, που θα συμπληρωθούν με "νέες προτάσεις" και "βαθιές τομές" για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση εσόδων του 1995 και η εξασφάλιση των κονδυλίων για την κατασκευή των μεγάλων έργων

Νέα επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα (μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων), σε συνδυασμό με την εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 1996, προκειμένου να καλύψει τη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων το 1995(πάνω από 150 δισ. δραχμές), αλλά και να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων που επιχορηγούνται από την Κοινότητα. Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ του "Ρ" με αρμόδιους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Δείγματα γραφής για τις φοροεισπρακτικές διαθέσεις της "νέας" κυβέρνησης, αναμένεται να δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την προσήλωσή του στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και των ονομαστικών στόχων "σύγκλισης", με εντονότερους όμως ρυθμούς. Μήνυμα, το οποίο διαλύει το κλίμα αισιοδοξίας, που επιχειρήθηκε σκόπιμα να δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες από μερίδα του Τύπου.

Στελέχη των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και των τραπεζών έλεγαν πως οι απαιτήσεις του προγράμματος "σύγκλισης" είναι ιδιαίτερα αυστηρές για το 1996, γεγονός που αποκλείει εξ αντικειμένου την όποια προοπτική χαλάρωσης της λιτότητας. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το υπόλοιπο διάστημα του 1996, σημείωναν, θα κινηθεί σε δύο κυρίως άξονες. Στην προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα στο ένα σκέλος και στην ένταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο άλλο. Σε ό,τι αφορά στη φορολογική πολιτική,δεν αναμένονται αλλαγές προς το καλύτερο, αλλά προς το χειρότερο - για τα λαϊκά στρώματα - καθώς το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται να ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες "νέες προτάσεις". Παράγοντας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου ανέφερε στο "Ρ", ότι για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 1996 "απαιτούνται βαθιές τομές" και "αυξημένα έσοδα".Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει αν αναφέρεται στα επιπλέον έσοδα που προβλέπει ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός του 1996 ή και σε νέα πέραν των ήδη γνωστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επόμενο δεκαήμερο το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει γνωστές τις προτάσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 1995 παρουσίασε τελικά υπέρβαση ελλείμματος μεγαλύτερο κατά 150 - 200 δισ. δραχμές από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλύψει τις υπερβάσεις του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου μέσα στο 1996, προφανώς με νέα μέτρα.

Εσοδα και από ιδιωτικοποιήσεις

Εσοδα, όμως, αναζητά και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ολοκλήρωση των έργων του Πακέτου Ντελόρ. Από το 1994, όταν υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το ΚΠΣ, ήταν γνωστό ότι ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να απορροφήσει το σύνολο των κοινωνικών κονδυλίων (κάτι που μέχρι σήμερα έχει διαψευστεί παταγωδώς) οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι δε θα επαρκούσαν για την ολοκλήρωση των έργων, μια και απαιτούνταν ακόμη 7 δισ. ECU (με τη σημερινή ισοτιμία περίπου 2,2 τρισ. δραχμές). Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕ), η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση της "αυτοχρηματοδότησης", την παράδοση δηλαδή των έργων σε ιδιωτικές εταιρίες και στην αύξηση των διοδίων (πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα είναι από διπλάσια μέχρι και τετραπλάσια).

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η εκλογή Σημίτη στον πρωθυπουργικό θώκο αποτελεί χρυσή ευκαιρία να επιταχύνει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι στους δύο επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενώ ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του 1996, το ίδιο θα συμβεί και με τη ΔΕΠ.

Σειρά έχουν οι ΔΕΚΟ, οι οποίες με το πρόσφατο νομοσχέδιο μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρίες, καθώς και οι μικρές Τράπεζες Αττικής, Γενική, καθώς και Κρήτης, ενώ θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να χάσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και να μετατραπούν σε εμπορικές τράπεζες. Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα ιδιωτικοποίησης της Εθνικής.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ