Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερη ασυδοσία αξιώνουν οι βιομήχανοι

Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων, το ΙΟΒΕ - που απηχεί τις θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών - απαιτεί διεύρυνση των προνομίων και νέα βάρη στους εργαζόμενους

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και των τραπεζών, καθώς και την προώθηση της απελευθέρωσης στην αγορά εργασίας, αξιώνουν από την κυβέρνηση οι βιομήχανοι, με αφορμή την εργασία του Β. Πατσουράτη με τίτλο "Εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας," που εξέδωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στη σειρά "Ειδικές Μελέτες".

Συγκεκριμένα, σε δελτίο που εξέδωσε με αφορμή την παραπάνω μελέτη το ΙΟΒΕ - ίδρυμα που εκπροσωπεί κατεξοχήν τα συμφέροντα των βιομηχάνων - δίνει κατ' αρχήν "εύσημα" στις εκάστοτε κυβερνήσεις για τις "περιορισμένες" - όπως τις χαρακτηρίζει - θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αξιώνοντας όμως την εντατικότερη συνέχιση της προσπάθειας για διαρθρωτική προσαρμογή. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην ανακοίνωση, η συγκρατημένη προσπάθεια για διαρθρωτική προσαρμογή, είχε ως αποτέλεσμα να "παραμένουν σήμερα σοβαρά εμπόδια στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων, με συνέπεια να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων".

Στα παραπάνω πλαίσια και βάσει όσων προέκυψαν από την έρευνα, οι βιομήχανοι εντάσσουν τα παραπάνω "εμπόδια" σε τέσσερις ευρύτερες περιοχές, που είναι οι εξής:

  • Τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη ευελιξίας πολλών τραπεζών - όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση στην έγκριση ενός δανείου - που συνεπάγονται υψηλό κόστος κεφαλαίου. Στην ουσία δηλαδή, αξιώνουν - πέρα από τη μείωση του κόστους χρήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες - την επιτάχυνση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό χώρο.
  • Οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας,καθώς και η σημαντική αύξηση που σημείωσε το μοναδιαίο κόστος εργασίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με άλλα λόγια, ζητούν ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια όσων επιτάσσουν οι διάφοροι διεθνείς και κοινοτικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.
  • Η ανεπαρκής υποδομή,ειδικότερα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, "φωτογραφίζοντας" μ' αυτό τον τρόπο τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, την ιδιωτικοποίηση των οποίων φρόντισε ήδη να δρομολογήσει η κυβέρνηση υπακούοντας σε τέτοιου είδους αξιώσεις, με "καθυστέρηση" όμως που ενοχλεί τους βιομηχάνους.
  • Τέλος, οι πολυάριθμοι νόμοι και κανονισμοί, καθώς και οι συχνές μεταβολές τους.

Κλείνοντας, ο ΙΟΒΕ στην ανακοίνωσή του, αξιώνει από την κυβέρνηση "βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους, όσο και στη λειτουργία των διαφόρων αγορών της οικονομίας", στην κατεύθυνση που θα φορτώνουν νέα βάρη στους εργαζόμενους και θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερα κέρδη στους βιομηχάνους. Ο συντάκτης της συγκεκριμένης μελέτης, στηρίζει την αναγκαιότητα λήψης των παραπάνω μέτρων, με πρόσχημα την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ