Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996

Νέα ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ "σβήνουν" την αγροτική παραγωγή

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα. Αποκαλυπτικά, τα στοιχεία που έρχονται στο φως, για μια σειρά καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και τον αμπελοοινικό κλάδο


ΣΕΛ.  23

ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΝΕΤΑΙ
η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές συναλλαγές, τα παζάρια και οι διάφορες παρεμβάσεις, αποκαλύπτοντας την... αξία των δηλώσεων, περί νέου ΠΑΣΟΚ και νέας πορείας

Η συνέχιση και παραπέρα ενίσχυση του αντιλαϊκού χαρακτήρα της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, όπως επισημοποίησε και αποφάσισε ομόφωνα η χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και διακήρυξαν δημόσια οι τέσσερις υποψήφιοι, θα είναι το πολιτικό προφίλ του νέου πρωθυπουργού, που πρόκειται να εκλέξει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Συμπληρώνεται, έτσι, το κλίμα των συνεχώς εντεινόμενων παρασκηνιακών συναλλαγών και σκληρών παζαριών, όπως και των διάφορων, εγχώριων και εξωελληνικών παρεμβάσεων οικονομικών και πολιτικών κύκλων. Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, η πραγματική αξία των διάφορων δηλώσεων, για νέο ΠΑΣΟΚ και νέα πορεία, ο υποκριτικός και δημαγωγικός τους χαρακτήρας.

Ετσι, η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμά της, αφορούν αποκλειστικά τα πάσης φύσεως "γραμμάτια", που θα αναλάβει να εκπληρώσει ο νικητής απέναντι στους εκλέκτορες και τους "εγγυητές" του. Κατά τα άλλα, για τον Ελληνα εργαζόμενο, τον Ελληνα πολίτη, η "επόμενη ημέρα" θα έχει εξασφαλισμένα τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη, με το πρόγραμμα "σύγκλισης" σε πλήρη εφαρμογή και με ακόμη μεγαλύτερη υποτέλεια προς τους "συμμάχους" και τους "εταίρους".


ΣΕΛ.  2   -   5

Καλυμμένη με χιόνια ήταν χτες ολόκληρη σχεδόν η χώρα. Πολλοί - και δικαιολογημένα - έσπευσαν να χαρούν. Πολλά ήταν, όμως, και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δεκάδες χωριά ήταν χτες αποκλεισμένα, η συγκοινωνία σε αρκετά επαρχιακά οδικά δίκτυα γινόταν με δυσκολία, ενώ τα πλοία έμειναν για άλλη μια μέρα δεμένα στα λιμάνια, καθώς οι άνεμοι στο Αιγαίο έφτασαν μέχρι τα 10 μποφόρ. Σήμερα η κακοκαιρία θα είναι σε ύφεση, ωστόσο, όμως, το κρύο θα συνεχιστεί ως το Σάββατο.


ΣΕΛ.  16  -  17

Ψύχος στην παιδεία

Ενώ ο υδράργυρος στο θερμόμετρο φλερτάρει με την ένδειξη μηδέν, κάποια Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, ακόμα και Νηπιαγωγεία δεν έχουν θέρμανση! Τώρα, στην καρδιά του χειμώνα αποκαλύφθηκαν τα "ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα" των κάθε λογής αρμοδίων, που στην αρχή της χρονιάς μιλούσαν για την καλύτερη σχολική χρονιά που υπήρξε ποτέ. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στις δεξαμενές των σχολείων, ότι οι λέβητες θέλουν επισκευή και ότι οι σωληνώσεις χρειάζονται συντήρηση. Την ίδια ώρα, οι μαθητές τουρτουρίζουν μέσα στις αίθουσες, αποκαλύπτοντας έτσι μια πραγματικότητα, που καμία σχέση δεν έχει με τις ανέξοδες εξαγγελίες των αρμοδίων.

Και το θερμόμετρο του καιρού αργά ή γρήγορα θ' ανέβει. Το θερμόμετρο, όμως, της δημόσιας παιδείας και της αντίστοιχης, γαλάζιας ή πράσινης, πολιτικής των κάθε φορά αρμοδίων έχει σκαλώσει μόνιμα στο μηδέν. Αυτό μαρτυρούν οι τεράστιες ελλείψεις των 22.000 και πλέον αιθουσών διδασκαλίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα αναχρονιστικά προγράμματα εκπαίδευσης και τα αντιπαιδαγωγικά συστήματα διδασκαλίας, τα ανεπαρκέστατα τεχνικά μέσα και απαραίτητα εφόδια, οι μισθοί ελεημοσύνης των καθηγητών και δασκάλων.

Είναι κι αυτή μια ακόμη πλευρά της γενικότερης πολιτικής σκληρής λιτότητας, της πολύμορφης εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Οσο το ποσοστό, που δίνεται στην παιδεία, διατηρείται στο 6,7%, τόσο το θερμόμετρο της παιδείας θα είναι μονίμως υπό το μηδέν.



ΣΕΛΙΔΑ 13
"Αγριεύει" το "τέρας" της ανεργίας

Πάνω από χίλιες απολύσεις γίνονταν κάθε εργάσιμη μέρα του περασμένου Δεκέμβρη, ενώ η εγγεγραμμένη ανεργία τον ίδιο μήνα, εκτοξεύτηκε στο 8,3%


ΣΕΛ.  18
Βήμα εξομάλυνσης με την ΠΓΔΜ

Με την έπαρση των σημαιών των δύο χωρών, άρχισαν να λειτουργούν σε Αθήνα και Σκόπια τα διπλωματικά γραφεία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, γεγονός που θεωρείται και από τις δύο πλευρές, σαν βήμα εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων


ΣΕΛ.  7
Ο ΑΣΔΑ διαχειρίζεται τη μιζέρια του

Οταν ιδρύθηκε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, είχε πολλούς και μεγαλεπήβολους στόχους. Σήμερα, δε διεκδικεί, αλλά διαχειρίζεται τα "ψίχουλα", εκπονώντας μελέτες για... διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων και πεζοδρομήσεις!


ΣΕΛ.  16   -   17
Καθυστερεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Οι καθυστερήσεις και το μπλοκάρισμα ευνοούν τους βιομήχανους, δηλώνει ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος. ΓΣΕΒΕΕ: Να συνεχιστούν ταχύτατα οι διαπραγματεύσεις


ΣΕΛ.  19
Σε ιδιώτες η Ψυττάλεια

Για έναν ακόμη χρόνο, παραδίδει η ΕΥΔΑΠ και χωρίς μάλιστα διαγωνισμό, στην τεχνική εταιρία "Αθηνά" τη διαχείριση και λειτουργία του έργου της Ψυττάλειας, με τίμημα 2,3 δισ. δρχ.


ΣΕΛ.  21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ