Αύξηση εισοδημάτων, που κινείται από 33% μέχρι και... 187,3% προκύπτει ότι είχαν το 1994 διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους κλήθηκαν να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους που προκύπτουν από τα αυθαίρετα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ τα εισοδήματά τους μειώθηκαν
Εξοντωτικά αποδείχτηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο - τα Αντικειμενικά Κριτήρια για τα μικρομεσαία στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών, χάριν της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος τους, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, αφήνοντας όμως άθικτες τις πηγές συσσώρευσης μεγάλου κεφαλαίου. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το μέσο εισόδημα για το 1994 που δηλώθηκε πέρσι (χρονιά κατά την οποία φορολογήθηκαν με το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων μια σειρά κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών) και το μέσο εισόδημα του 1993.
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το μέσο δηλωθέν εισόδημα, ανάλογα με την κατηγορία επαγγέλματος, αυξήθηκε το 1994 σε σχέση με το '93 από 32,8% μέχρι και 187,3%!Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα "αντικειμενικά" κριτήρια, απέδωσαν στο ελληνικό δημόσιο επιπλέον φόρους ύψους 160 δισ. δραχμών σε σχέση με το 1994!
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 1994 το μέσο δηλωθέν εισόδημα:
Στην κατηγορία των εστιατορίων,το μέσο δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε το 1994 κατά 44%, και στα καφέ - μπαρ 187,3%! Τέλος, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των τραγουδιστών, από 2.368 εκατ. δρχ. που ήταν το 1993 ανήλθε σε 6.090 εκατ. δρχ. το 1994, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 157,2%.
Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ο άδικος χαρακτήρας του συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Κι αυτό γιατί, ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι στις παραπάνω κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών υπάρχουν εισοδήματα "δύο ταχυτήτων", ωστόσο δε γίνεται τέτοιος διαχωρισμός από το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, ένας γιατρός που πράγματι αποκτά μεγάλο εισόδημα μπορεί να συνεχίζει να φοροδιαφεύγει δηλώνοντας το όριο εισοδήματος που προβλέπουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ αντίθετα ο νέος γιατρούς που μετά βίας προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του στην κυριολεξία ξεζουμίζεται.
Εξάλλου, το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, έγινε αισθητό στις φορολογικές δηλώσεις του 1995 και από το γεγονός ότι παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με το 1994 ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσε εισόδημα κάτω του 1 εκατ. δραχμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες: