Μετά τη σύμβαση που υπογράφτηκε προχτές, στον επόμενο μήνα πρόκειται να υπογραφούν άλλες 5 συμβάσεις, με τις οποίες το δημόσιο αναθέτει απευθείας στην "Προμηθέας Γκας" τα έργα για το φυσικό αέριο. Ενα το κρατούμενο οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου
Πέντε ακόμη συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση των έργων του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", του ομίλου Κοπελούζου, αναμένεται να υπογραφούν τον προσεχή μήνα. Πρόκειται για τις συμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναθέτει στον μεγαλοεπιχειρηματία Κοπελούζο την εκτέλεση έργων για τον αγωγό ΦΑ 100 δισ. δραχμών παραπάνω από την προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού τώρα ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων για το ΦΑ, που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", ανεβαίνει στα 250 δισ. δραχμές, έναντι 150 δισ. δραχμών που ήταν αρχικά.
Η ανάθεση συνολικά του έργου του ΦΑ αξίας πολλών δισ. δρχ. σε συγκεκριμένα μονοπωλιακά ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα αποτελεί, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο "Ρ", την απαρχή του σκανδάλου που πρόκειται να ακολουθήσει απ' τις σχετικές ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση και διανομή του εισαγόμενου καυσίμου. Σκάνδαλο, που καταμαρτυρεί η ίδια η πορεία του έργου, η οποία χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις που σηματοδοτούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για το έργο όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας και την οικονομία. Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι και οι καθυστερήσεις στις υπογραφές των Συμβάσεων που προαναφέραμε, καθώς η ελληνική πλευρά στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας δεσμεύτηκε απέναντι στους Ρώσους για την υπογραφή τους πριν τη λήξη του 1995 και μάλιστα για την υπογραφή της Σύμβασης Πευκόφυτου - Συκιάς μέχρι τις 31 Ιουνίου 1995.
Η υπογραφή, με επτάμηνη καθυστέρηση, πριν από μερικές μέρες, της σύμβασης για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πευκόφυτου - Συκιάς αποτέλεσε το "πράσινο φως" για τη δυνατότητα υπογραφής των υπολοίπων συμβάσεων, οι οποίες είχαν μπλοκάρει, καθώς η υπογραφή της πρώτης θεωρείται απ' τη διακρατική συμφωνία δεσμευτική προϋπόθεση για αυτές. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις συμβατικές αυτές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έναντι της ρωσικής, όπως εκτιμούν έγκυροι παρατηρητές, θα είναι η καθυστέρηση στην παραλαβή του ΦΑ.Καθυστέρηση, η οποία θα έχει ως συνέπεια δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο, καθώς η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις συμφωνημένες με τη Ρωσία ποσότητες ΦΑ και θα υποχρεωθεί από 1/7/97 με την ισχύ της ρήτρας "take or pay" να πληρώνει το 65% της αξίας τους.
Βασικό πρόβλημα στην εξέλιξη του έργου είναι και το θέμα της επαναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είχε παγώσει λόγω των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρ" του προέδρου και διευθύνωντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελή,η ΕΤΕ έχει ήδη απ' τις 20 του Οκτώβρη 1995 κρίνει θετική την επαναχρηματοδότηση του έργου και αναμένεται η τελική έγκριση απ' το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας το Μάρτη του 1996. Οπως είπε ο ίδιος, στα ταμεία της ΔΕΠΑ έχουν εισρεύσει από τις 30 του Δεκέμβρη 1995 επιπλέον 15,5 δισ. δρχ. από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για έργα που έχουν ήδη γίνει. Απ' τα εθνικά κονδύλια για το έργο έχουν εγκριθεί ήδη απ' το νέο προϋπολογισμό 15 δισ. δρχ. σε σύνολο 21,5 δισ. δρχ. που ζήτησε η ΔΕΠΑ, ενώ αναμένεται να εγκριθούν και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. δρχ., τα οποία αφορούν στην εξαγορά της ΔΕΦΑ.
Σχετικά με το κατασκευαστικό μέρος του έργου, ο Χρ. Βερελής δήλωσε ότι έχει γίνει η σύνδεση του κεντρικού αγωγού για τη μεταφορά ΦΑ με το βουλγαρικό τμήμα και μέσα στο Γενάρη η ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει δοκιμαστική μεταφορά ΦΑ.Επίσης έχουν ξεκινήσει και προχωρούν κανονικά τα έργα για τα δίκτυα πόλης στις περιοχές Πειραιά, Μαρουσίου, Χαλανδρίου και Βόλου, ενώ μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν ανάλογα έργα στη Λάρισα και στη Νίκαια του Πειραιά. Πρόκειται για καθυστέρηση έναρξης των έργων 6 χρόνων, καθώς οι βασικές μελέτες της ΔΕΠΑ για τα δίκτυα πόλης ήταν έτοιμες απ' το 1991.
Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ