Κυριακή 13 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ '95
Η ιστορία γράφτηκε εις... τριπλούν

Τρία παγκόσμια ρεκόρ με τους Εντουαρντς και Κράβετς στο τριπλούν να κλέβουν την παράσταση

Στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, διεξήχθη το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1995.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που μια χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου αναλάμβανε να διοργανώσει τους αγώνες, μετά τη Φινλανδία, που είχε διοργανώσει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1983.

Το πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ τα είχε όλα: Τρία παγκόσμια ρεκόρ, αξιόλογες επιδόσεις, μεγάλο συναγωνισμό και δυνατές συγκινήσεις, που ικανοποίησαν πλήρως όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του σταδίου Ούλεβι τις μέρες των αγώνων.

Το αγώνισμα του τριπλούν θα 'λεγε κανείς ότι είχε την τιμητική του σε αυτούς τους αγώνες, καθώς τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ. Το τρίτο παγκόσμιο σημειώθηκε στα 400μ εμπόδια των γυναικών.

To όνομα που θα μείνει στην ιστορία του 5ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είναι του Βρετανού τριπλουνίστα Τζόναθαν Εντουαρντς, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ξεπέρασε τα 18 μέτρα στην ιστορία του αθλήματος και μάλιστα... δυο φορές συνεχόμενες σε μια μέρα. Στην πρώτη του προσπάθεια στον τελικό έφτασε στα 18.16 και στην επόμενη στα 18.29.

Τρεις μέρες μετά τον Εντουαρντς το τριπλούν βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά με την Ινέσα Κράβετς. Η Ουκρανή αθλήτρια μετά από δυο άκυρα άλματα κατάφερε να βρει τον εαυτό της και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 15.50, καταρρίπτοντας το παλιό 15.09 της Μπιριούκοβα.

Στα αξιοσημείωτα του Γκέτεμποργκ τα 100μ, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων δεν ανέβηκε στο βάθρο Αμερικανός αθλητής.

Νικητής αναδείχτηκε ο Καναδός σπρίντερ Ντόνοβαν Μπέιλι με 9.97, ενώ τον ακολούθησε ο συμπατριώτης του Σουρίν με 10.03 και ο Μπόλτον από το Τρινιτάντ με ίδιο χρόνο.

Οι Αμερικανοί πήραν ρεβάνς στα 200μ και 400μ, αφού το άστρο του Μάικλ Τζόνσον έλαμψε και μάλιστα εις διπλούν. Στα 200μ ο Τζόνσον πρώτευσε με 19.79, ενώ στα 400μ με χρόνο 43.39 έγινε ο πρώτος αθλητής που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Στο επί κοντώ νικητής αναδείχτηκε ο συνήθης άνθρωπος, που ακούει στο όνομα Σεργκέι Μπούμπκα. Ο Ουκρανός πλέον αθλητής με 5.92 έγινε στο Γκέτεμποργκ ο πρώτος αθλητής που κέρδισε χρυσό μετάλλιο και στα 5 Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Στις γυναίκες εκτός από την Κράβετς αυτή που ξεχώρισε ήταν η Αμερικανίδα Κιμ Μπάτεν, που έγινε η τρίτη της παρέας που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ. Στα 400μ εμπόδια πρώτευσε με χρόνο 52.61 καταρρίπτοντας το παλιό 52.74 της Γκάνελ.

Στα 100μ η Αμερικανίδα Γκουέν Τόρενς κέρδισε το πρώτο της παγκόσμιο τίτλο αφού πρώτευσε με 10.85 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Τζαμαϊκανή Μαρλν Οτεϊ με 10.94 και τρίτη την Ιρίνα Πριβάλοβα από τη Ρωσία με 10.96.

Πάντως ό,τι δεν κατάφερε στα 100 η Οτεϊ τα κατάφερε στα 200 όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 22.12, έστω... και από σπόντα. Η Τόρες που είχε τερματίσει πάλι πρώτη και μάλιστα με 21.77 ακυρώθηκε γιατί όπως αποδείχτηκε είχε πατήσει σε λάθος κουλουάρ.

Με τον καλύτερο τρόπο επέστρεψε στην ενεργό δράση και τις διεθνείς διοργανώσεις η Βουλγάρα άλτρια του ύψους Στέφκα Κονσταντίνοβα, που επτά μήνες μετά τη γέννηση του γιου της κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στο Γκέτεμποργκ με άλμα στα 2.01.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ