- Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται έντονα μια τάση τσιμεντοποίησης της παραλιακής ζώνης της Αθήνας από ιδιώτες και παράλληλα περιορίζεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των Αθηναίων σ' αυτήν. Πού αποδίδετε αυτό το φαινόμενο;
- Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας για την αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης ολοκληρώθηκε και απ' αυτήν ήρθαν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Το πιο τραγελαφικό είναι το γεγονός ότι στην παράκτια ζώνη έχουν δικαίωμα να επέμβουν και να ορίσουν την τύχη της πλήθος φορέων (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο ΕΟΤ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Γραφείο Πολεοδομίας Δήμου Αργυρούπολης και οι Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά), εκτός της πρωτοβάθμιας ΤΑ. Οι Δήμοι Μοσχάτου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και Ελληνικού δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν για αξιοποίηση της ζώνης προς όφελος των δημοτών. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τεράστια ποσά για την καθαριότητα της παραλίας και για την εξυπηρέτηση των λουομένων και όμως δεν έχουν δικαίωμα να ορίζουν το πώς θα αξιοποιηθεί η παραλία!
- Πώς είναι διαμορφωμένη σήμερα η κατάσταση; Υπάρχει στήριξη και πολιτική κάλυψη στους ιδιοκτήτες των νυχτομάγαζων;
- Δεκάδες μπαρ, καφετερίες, κέντρα διασκέδασης και άλλα κτίρια για τα οποία κανείς δεν μπορεί να διευκρινίσει πώς εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες. Οσο για την κάλυψη, η απάντηση είναι ασφαλώς, ναι. Υπάρχουν, μάλιστα και ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ που δίνουν τη δυνατότητα στα Πολεοδομικά Γραφεία Δήμου Αργυρούπολης και Νομαρχίας Πειραιά να εκδίδουν άδειες για ανέγερση κτισμάτων, όποια χρήση και αν έχουν αυτά. Απλά, τα τελευταία χρόνια τα κέντρα διασκέδασης έχουν αναδειχτεί στην πλέον χρυσοφόρα χρήση για τους επιχειρηματίες. Γι' αυτό και γέμισε η παραλία από αυτού του είδους τις"δραστηριότητες". Και να σημειωθεί το γεγονός ότι η ΓΓΑ νοίκιασε από το υπουργείο Οικονομικών την παραλία Αγίου Κοσμά για την ανάπτυξη εκεί αθλητικών δραστηριοτήτων και από την άλλη η ίδια νοίκιασε 23 στρέμματα στον επιχειρηματία Ρέστη για να φτιάξει μπαρ και εστιατόριο. Και ο Δήμος Ελληνικού, που ο Αγιος Κοσμάς βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του, δεν έχει στη διάθεσή του ούτε ένα κομμάτι της παραλίας.
- Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η στάση των διοικούντων στο μέλλον και πώς;
- Πρόσφατα έγινε σύσκεψη στη Νομαρχία Αθήνας, για το θέμα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων των δήμων της περιοχής και δόθηκε, τουλάχιστον, η υπόσχεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία θα γκρεμιστούν. Δεν ξέρουμε, όμως, αν η υπόσχεση θα υλοποιηθεί, λόγω και της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά το νομικό καθεστώς. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος οι αρμόδιοι να "εγκλειστούν" στις διατάξεις και τους νόμους που ισχύουν και περιπλέκουν την όλη υπόθεση και τελικά η παρανομία να παραμείνει αλώβητη.
Σαν ΝΑΣ δε δεχόμαστε ούτε τη μικρότερη παρέμβαση ιδιώτη στην παραλία. Πρέπει να γκρεμιστούν όλα τα αυθαίρετα, άμεσα. Δεν πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτη δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραλίας. Πρέπει η παραλιακή ζώνη να αποδοθεί στους δήμους, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα αξιοποίησής της, με τη δημιουργία δημοτικών πλαζ, όπου η πρόσβαση των δημοτών θα είναι ελεύθερη, δίχως εισιτήριο. Και πρέπει να θεσμοθετηθεί νομικό πλαίσιο που να μην επιτρέπει και να μην αφήνει "παραθυράκια" για τσιμεντοποίηση της παραλίας, εκχώρησή της σε ιδιώτες και περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης των δημοτών σ' αυτήν.
Θ. Μπ.