Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεανικό αντιιμπεριαλιστικό αντάμωμα στην Κούβα

Του Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της ΕΠΕ για το 14ο ΠΦΝΦ

- Η Ελληνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) για το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα γίνει στην Κούβα, διοργανώνει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Ποιος ο σκοπός της;

- Δίνουμε σήμερα τη συνέντευξη Τύπου σαν ΕΠΕ, για να ενημερώσουμε για τη διεξαγωγή του 14ου ΠΦΝΦ, του μεγαλύτερου νεολαιίστικου γεγονότος στον κόσμο, το '97, που κλείνει παράλληλα φέτος 50 χρόνια ζωής από τότε που ξεκίνησε το 1947 στην Πράγα. Βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν το άνοιγμα του Φεστιβάλ και ήδη οι δηλωμένοι αντιπρόσωποι φτάνουν τους 10.000, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτό που φανταζόμασταν. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι 118 από όλες τις ηπείρους. Η δυναμική του μοναδικού αυτού θεσμού αντιιμπεριαλιστικής συνάντησης της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας αυξάνει από το γεγονός ότι το φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ διεξάγεται στην Κούβα, το ηρωικό νησί της Επανάστασης, που αντιστέκεται καθημερινά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως αυτός δεν είναι ανίκητος.

- Επίσης, διοργανώνετε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Γιατί;

- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΦΝΦ απαγόρευσε προκλητικά στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή της χώρας τη μετάβαση στην Κούβα. Στηριγμένη μάλιστα στον αντιδραστικό νόμο Χελμς - Μπάρτον απείλησε με διώξεις και τους τουριστικούς πράκτορες των ΗΠΑ. Η αυταρχική απόφαση αυτή βέβαια δεν πρόκειται να περάσει. Η αντιπροσωπεία του νεολαιίστικου κινήματος των ΗΠΑ θα έρθει στην Κούβα με κάθε τρόπο. Η κίνηση αυτή του Κλίντον αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των προοδευτικών νέων στις ΗΠΑ, του κινήματος αλληλεγγύης προς την Κούβα στη χώρα αυτή, που δυναμώνει συνεχώς. Αποτελεί όμως και την απόδειξη ότι οι ιμπεριαλιστές ενοχλήθηκαν από την αναβίωση του θεσμού και από τη μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία που αναμένεται να έχει το αντιιμπεριαλιστικό "αντάμωμα" των νέων της Γης.

Σαν ΕΠΕ θα διαμαρτυρηθούμε σήμερα στις 7.30 μ.μ. έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μας στη νεολαία των ΗΠΑ στον αγώνα της.

- Πώς ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Φεστιβάλ;

- Συνολικά θα συμμετάσχουν 85 αντιπρόσωποι από την Ελλάδα στο Φεστιβάλ στην Κούβα. Ο αριθμός αυτός πλησιάζει αυτόν του 13ου ΠΦΝΦ στην Πιονγκ Γιανγκ της ΛΔ της Κορέας το 1989, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, πριν την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη. Είμαστε από αυτή την άποψη ικανοποιημένοι και προετοιμαζόμαστε "πυρετωδώς" για την παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας στα 13 κέντρα συζήτησης, τις άλλες συναντήσεις, τον"διαγωνισμό" πολιτικού τραγουδιού και τις ποικίλες λατινοαμερικάνικες φιέστες που ετοιμάζουν οι οικοδεσπότες Κουβανοί. Ηδη τα μέλη της ΕΠΕ εκδίδουν και τυπώνουν τα υλικά τους για το Φεστιβάλ, ενώ η ΚΝΕ θα αποχαιρετήσει επίσημα την πολυπληθή αντιπροσωπεία της την Πέμπτη το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος σε εκδήλωση.

Η παρουσία της ελληνικής νεολαίας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ στην Κούβα θα αποτελέσει το καλύτερο μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης, ειρήνης και φιλίας με όλους τους νέους του κόσμου.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ