Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ "ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι λέξεις ειρήνη, διάλογος, φιλία, συνεργασία, καλή γειτονία αποκτούν άλλο περιεχόμενο, όταν αναφέρονται σε κείμενα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα οποία υπαγορεύονται από τους Αμερικανούς με την ιδιότητα του μεγάλου επικυρίαρχου. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά προπέτασμα καπνού, το άλλοθι της πλήρους υποταγής στα σχέδια επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι το ψευδεπίγραφο άλλοθι επιβολής της "νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων".

Μέσα από αυτό το πρίσμα και με βάση τις δεδομένες συνθήκες, που συνομολογήθηκε η Συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη (αμερικανική διαμεσολάβηση, νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ), οι ανησυχίες για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε και τι πραγματικά σημαίνει το εν λόγω κείμενο γίνονται υπαρκτοί φόβοι. Εκ των προτέρων πρέπει να είναι καθαρό ότι δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ομως, εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, κάθε άλλο μάλιστα. Σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε εξομάλυνση η ολομέτωπη υποχώρηση στις τουρκικές διεκδικήσεις και η εναπόθεση στους Αμερικανούς της εξασφάλισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

***

Η συμφωνία δεν είναι γενικά και αόριστα το πλαίσιο ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αντίθετα, με τις αρχές που θέτει το κείμενο ανατρέπονται βασικοί κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στη θέση τους μπαίνει το ιμπεριαλιστικό "δίκαιο" της PAX AMERICANA, που θέτει υπεράνω των νομίμων συμφερόντων μιας χώρας τα "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα". Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση μπαίνουν οι βάσεις για την ανατροπή, για πρώτη φορά μετά το 1923, της ισορροπίας που είχε εγκαθιδρύσει στο Αιγαίο η Συνθήκη της Λοζάνης.

Με τη συμφωνία - πλαίσιο, που ανακοινώθηκε, αναγνωρίζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ως ισοδύναμες με τα νόμιμα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό ούτε υπερβολή είναι, ούτε κάτω από το γράμμα της κοινής ανακοίνωσης κρύβεται. Προκύπτει σαφώς από τα όσα γράφονται. Γίνεται λόγος για "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους".Αναγνωρίζονται έτσι, στην ουσία, οι τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο. Η χρήση των λέξεων "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" δεν επιδέχεται άλλες ερμηνείες, είναι αποκαλυπτική. Αν ο "σεβασμός", για τον οποίο γίνεται λόγος, αφορούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, δε θα γινόταν η χρήση των παραπάνω όρων, αλλά θα περιοριζόταν στον όρο "νόμιμα".

Με τον τρόπο αυτό ορίζεται το πλαίσιο διχοτόμησης του Αιγαίου,αφού παραμερίζονται τα νόμιμα συμφέροντα της κάθε χώρας, όπως αυτά καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο (χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, υφαλοκρηπίδα, FIR) και στη θέση τους μπαίνουν τα "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντά" της. Πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, με την υποστήριξη των Αμερικανών, είναι η έναρξη διαλόγου στη βάση των "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων" της σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό γιατί τα νόμιμα τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο περιορίζονται, εξαιτίας της... ύπαρξης των ελληνικών νησιών, τα οποία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, οριοθετούν την ελληνική κυριαρχία μέχρι απέναντι από τις τουρκικές ακτές.

Γίνεται αποδεκτή η τουρκική άποψη περί Αιγαίου - ζωτικού χώρου πέρα και άσχετα από τα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες συνθήκες (Συνθήκη Λοζάνης) και το Διεθνές Δίκαιο. Ολα αυτά βέβαια είναι η αρχή, βάζουν τις βάσεις και θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή των αμερικανόπνευστων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που υποτίθεται πως έχουν απορριφθεί, επειδή οδηγούν στη συγκυριαρχία - διχοτόμηση του Αιγαίου.

***

Τα ΜΟΕ θα είναι το επόμενο βήμα. Από τη στιγμή, που, με βάση την προχτεσινή Συμφωνία, γίνεται αποδεκτή η συγκυριαρχία στο Αιγαίο υπό την υψηλή αμερικανική εποπτεία δε μένει παρά να εκφραστούν αυτά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Δηλαδή παραίτηση, έστω και σταδιακή και σιωπηρή, της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού από το δικαίωμα και υποχρέωση κάλυψης του ελληνικού χώρου (νησιά, θάλασσα και αέρα) στο Αιγαίο, με αντάλλαγμα την αποχή της τουρκικής πλευράς από στρατιωτικές δραστηριότητες στο διεθνή χώρο του Αιγαίου και όλα αυτά με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή που θα επιβλέπει τη μετατροπή του Αιγαίου σε "ήρεμη" λίμνη της "νέας τάξης". Τα επόμενα βήματα θα γίνουν με την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη "διευθέτηση των διαφορών" των δύο χωρών, στη βάση της αναγνώρισης των τουρκικών "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων".

Στο μεταξύ απ' όσους έχουν αναλάβει ρόλο προπαγανδιστή της Συμφωνίας Ντεμιρέλ - Σημίτη προβάλλονται διάφορα, στη βάση της λογικής "άλλα λόγια...". Μιλάνε για θετικό βήμα διαλόγου. Μα το ζητούμενο δεν είναι η έναρξη διαλόγου, αλλά το αντικείμενο του διαλόγου αυτού και οι προϋποθέσεις. Εξάλλου, πάγιος φόβος της ελληνικής πλευράς ήταν να μην εξαναγκαστεί να οδηγηθεί σε διάλογο υπό την απειλή μάλιστα και θερμού επεισοδίου. Τώρα οδηγείται σε διάλογο υπό την προϋπόθεση νομιμοποίησης των τουρκικών διεκδικήσεων ("ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα").

****

Μιλάνε ακόμα για ειρήνη. Μα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να υποστηρίξει ότι βρισκόμασταν σε πόλεμο και έτσι ακόμα και με κάποιες παραχωρήσεις εξασφαλίσαμε την ειρήνη. Ούτε καν άρση της απειλής πολέμου, του"Casus Belli" εξασφάλισε η ελληνική πλευρά. Στο κείμενο της Συμφωνίας υπάρχει η "δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση".Δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει "μονομερείς ενέργειες", όπως αποκαλείται από Τουρκία και ΗΠΑ και το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια, η εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας κλπ., για να μην υπάρξει "σύγκρουση οφειλόμενη σε παρεξήγηση".Οχι μόνο, λοιπόν, δεν αίρεται το τουρκικό Casus Belli, όπως πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αλλά ισχυροποιείται, αφού προβάλλεται η απειλή σύγκρουσης ακόμα και από "παρεξήγηση". Κάθε άλλο, λοιπόν, παρά η ειρήνη και η καλή γειτονία προάγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που προάγεται είναι τα αμερικανικά συμφέροντα σε βάρος όλων των χωρών και των λαών της περιοχής.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε δεν είναι γενικά και αόριστα το πλαίσιο ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, φιλίας και καλής γειτονίας με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Αντίθετα με τις αρχές που θέτει το κείμενο ανατρέπονται βασικοί κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στη θέση τους μπαίνει το ιμπεριαλιστικό "δίκαιο" της PAX AMERICANA που θέτει υπεράνω των νομίμων συμφερόντων μιας χώρας τα "ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ