Ασυνέπεια λόγων και έργων της υπουργού Ανάπτυξης
Στις 14/11/96 από μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ οι Σταύρος Παναγιώτου και Λεων. Αυδής,κατέθεταν Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Ανάπτυξης, σχετικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περί "Σύστασης ανώνυμης εταιρίας για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις". Οι βουλευτές επικαλούνταν δημοσιευμένες πληροφορίες, οι οποίες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του κρατικού Φεστιβάλ Αθηνών σε ΑΕ ιδιωτικού δικαίου,τονίζοντας από την πλευρά τους ότι κάτι τέτοιο "ανοίγει το δρόμο να παραδοθούν για εμπορική εκμετάλλευση χώροι όπως το Ηρώδειο και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με ολέθριες συνέπειες στις πολιτιστικές εξελίξεις του τόπου μας".Οι βουλευτές υπογράμμιζαν ακόμα ότι "Η παραπάνω διάταξη - αν υπάρχει - δεν αποτελεί απλά μια επιπλέον εμπορική πράξη που στρέφεται κατά του πολιτισμού, αλλά δείχνει την πλήρη έλλειψη σεβασμού σε έναν Οργανισμό, που για δεκαετίες τίμησε τις Τέχνες, ενώ θα είναι πραγματική ιεροσυλία αν εκχωρηθούν σε κάποιους το Ηρώδειο και το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, προκειμένου να βγάλουν λεφτά...".
Και, τέλος, οι βουλευτές ρωτούσαν: "Αν πράγματι έχουν σκοπό να καταθέσουν το επαίσχυντο νομοσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας και πώς σκέφτονται να περιφρουρήσουν τους συγκεκριμένους χώρους από τους μεγαλέμπορους της Τέχνης;".
Η υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας (9/12/1996) στην Ερώτηση, ισχυριζόταν: "Το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, στο οποίο στηρίζονται οι ερωτήσεις των βουλευτών, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα" και τους παραπληροφορούσε ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας νέας οργανωτικής δομής του Φεστιβάλ Αθηνών, με σκοπό την αντιμετώπιση των ενδογενών αδυναμιών που διακρίνει σήμερα το θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών και την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής και πιο διαφανούς οργάνωσης και λειτουργίας αυτού. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, είναι αυτονόητο ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, για να διασφαλιστούν οι κατάλληλες εγγυήσεις για την προστασία και ανάπτυξη του θεσμού. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, είναι αυτονόητο ότι θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, για να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την προστασία και ανάπτυξη του θεσμού".
Εξι μήνες αργότερα, η υπουργός διέψευσε τα ίδια της τα λόγια και αποκάλυψε το νόημα που έδινε στις λέξεις "προστασία" και "ανάπτυξη" του θεσμού, διασύροντας και τις λέξεις και το θεσμό: Πριν λίγες μέρες παρουσίασε το επαίσχυντο νομοσχέδιό της, με το οποίο όχι μόνο εκποιεί την κρατική περιουσία του ΕΟΤ, αλλά και τον Οργανισμό του Φεστιβάλ Αθηνών.(σ.σ. Αξιοθαύμαστη η "αξιοπιστία" και "συνέπεια λόγων" της υπουργού).
Η υπουργός, προωθώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στον τομέα του Πολιτισμού, δεν εξαιρεί ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους από τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕ.Δίνει τη δυνατότητα για ασύστολη και ασεβή προς το χαρακτήρα των μνημείων και στην ποιοτική καλλιτεχνική ιστορία των Φεστιβάλ, εμπορευματική εκμετάλλευσής τους από ντόπιους και ξένους μάνατζερ και "χορηγούς".
Θέλετε το πρώτο δείγμα πρόθεσης για "ανάπτυξη" του θεσμού από ξένο μάνατζερ, πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο της "αξιόπιστης" Β. Παπανδρέου; Η είδηση είδε, όχι τυχαία, το φως της δημοσιότητας σε χτεσινή απογευματινή εφημερίδα: Ο Γούντι Αλεν έρχεται στην Ελλάδα, γιατί, εκτός από την επιλογή χώρων για τα γυρίσματα της ταινίας του, "συζητά και το ενδεχόμενο" να παίξει του χρόνου στην Επίδαυρο κάποια αριστοφανική κωμωδία. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρότασή του "προωθείται στον ΕΟΤ μέσω των παραγωγών του, που θεωρούν την ιδέα καταπληκτική".
Θαυμάζουμε τον Γούντι Αλεν. "Ακτινοβολεί παγκοσμίως" κινηματογραφικά. Αλλο όμως κινηματογράφος και άλλο θέατρο και μάλιστα Αριστοφάνης. Αλλο αμερικάνικος κινηματογράφος και Χόλιγουντ και άλλο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και Επίδαυρος. Τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο;...