Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινωνία του μεγάλου «αδελφού»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανία μεταμορφώνεται σε κοινωνία μεγάλου αδελφού, προειδοποιεί ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως όλο και περισσότερες προσωπικές πληροφορίες συγκεντρώνονται από κυβερνητικές υπηρεσίες και εμπορικούς οργανισμούς, γεγονός για το οποίο οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι σε ό,τι αφορά στους κινδύνους, προτείνοντας συνάμα τη διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου για να αποφασιστεί τι είναι αποδεκτό.

«Βαδίζουμε προς μία κοινωνία της επιτήρησης. Δεν είναι μόνο οι κάμερες στους δρόμους, η τεχνολογία ελέγχει τις δραστηριότητές μας» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τόμας και προσέθεσε: «Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το κινητό μας, τις πιστωτικές μας κάρτες, μπαίνουμε στο Διαδίκτυο, αγοράζουμε ηλεκτρονικά ή οδηγούμε το αυτοκίνητο μας, όλο και περισσότερες πληροφορίες συλλέγονται».

Σε όλη τη Βρετανία υπάρχουν 4,2 εκατομμύρια κάμερες, γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος Βρετανός φωτογραφίζεται περίπου 300 φορές την ημέρα ενώ οι επιχειρήσεις παρακολουθούν τους εργαζομένους τους, ελέγχοντας τις κινήσεις τους στα οχήματα των εταιρειών μέσω των δορυφόρων ή μετρώντας τα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος Πληροφοριών, διορίζεται από την κυβέρνηση αλλά αναφέρεται στο Κοινοβούλιο για θέματα προσωπικών δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ