Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς κλιμάκωση επιχειρήσεων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τη, σχεδόν, ομόφωνη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό «Ισραελ Μπεϊτάνου» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έλαβε, χτες, ο Εχούντ Ολμέρτ. Μοναδική παραφωνία η αρνητική ψήφος του υπουργού Πολιτισμού, Τεχνολογίας και Επιστήμης, που (αν και μέλος του Εργατικού Κόμματος, το οποίο αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση) δήλωσε και παραίτηση.

Λίγο αργότερα, διαρρεόταν ότι ο Ολμέρτ εξετάζει το ενδεχόμενο «διεύρυνσης» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στα σύνορα με την Αίγυπτο, για την καταστροφή διόδων εισόδου οπλισμού. Η φημολογία, γνωστή από το Σάββατο, οδήγησε τον αιγυπτιακό στρατό να αυξήσει κατά 5.000 τους στρατιώτες του στη μεθόριο με τη Γάζα, καθώς εκτιμά ότι «όποια ισραηλινή επιχείρηση γίνει, απειλεί Αιγυπτίους πολίτες».

Για «γενίκευση της έντασης» προειδοποίησε η «Χαμάς». Ταυτόχρονα, στελέχη της δήλωναν ότι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να συζητήσουν τα τελευταία βήματα μιας συμφωνίας ανταλλαγής φυλακισμένων που πέτυχε η αιγυπτιακή διπλωματία.

Χτες, στη Νότια Γάζα, στο Ντάιρ αλ Μπάλαχ, άγνωστοι απήγαγαν 34χρονο Ισπανό εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση, ενώ το πρωί, πυρά ισραηλινού τανκ, στο βορρά, σκότωσαν 1 Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν 2. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός στη βόρεια Δυτική Οχθη σκότωσε 3 Παλαιστινίους.

Οτι δε θα επαναληφθεί κανένα επεισόδιο φέρεται να διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου ότι ισραηλινά μαχητικά «ενόχλησαν απειλητικά τουλάχιστον 2 φορές την περασμένη εβδομάδα γερμανικά πλοία που περιπολούν στα ανοιχτά του Λιβάνου». Το Τελ Αβίβ διέψευσε, πάντως, το χαρακτηρισμό «απειλητικά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ