Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9619

5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συντονισμός ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και τον αντικομμουνισμό

Βήμα έκφρασης αλληλεγγύης στη διωκόμενη Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας και παραπέρα συντονισμού δράσης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, αποτέλεσε η 5η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα με τη συμμετοχή 15 Οργανώσεων. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα τη Διακήρυξη της Συνάντησης.


ΣΕΛ.  3

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για τη μόρφωση και τη ζωή μας

Οι μαθητές απαντούν στο όργιο συκοφάντησης του αγώνα τους, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχονται ορισμένα υπό κατάληψη σχολεία από εξωσχολικούς

Το όργιο κατασυκοφάντησης του αγώνα τους και οι προσπάθειες τρομοκράτησής τους δεν πτοούν τους μαθητές, που συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους, ενάντια σε μια πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που κάνει την Παιδεία εμπόρευμα για λίγους.

Απέναντι σ' αυτό το όργιο παραπληροφόρησης για το τι συμβαίνει πράγματι στις καταλήψεις, απέναντι σε μια σειρά στημένες προβοκάτσιες - ελάχιστες σε σχέση με τα κοντά χίλια σχολεία που μετέχουν στον αγώνα - οι μαθητές δηλώνουν: «Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό»!

Με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σημειώνει: «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν εμάς και τον κόσμο. Να μη μιλάμε για τα αιτήματά μας, να μη μιλάμε για τη ζωή μας». Καλεί τους μαθητές να δώσουν μαζικό «παρών» στα συλλαλητήρια για την Παιδεία, την Παρασκευή 3 Νοέμβρη. Στα συλλαλητήρια, υπενθυμίζεται πως έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν οι δάσκαλοι και οι πανεπιστημιακοί με 24ωρη απεργία, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με στάσεις εργασίας, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει φοιτητές και σπουδαστές.


ΣΕΛ.  8   -   9

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Στο εδώλιο η αντιπολεμική δράση

Οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος όχι μόνο δεν τρομοκρατούν τους συνεπείς αγωνιστές, αλλά, αντίθετα, ατσαλώνουν τους δίκαιους αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στους πολέμους των καπιταλιστών, ενάντια στο καθεστώς της εκμετάλλευσης. Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει το ΠΑΜΕ στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, με αφορμή την αυριανή δίκη του Δημήτρη Αγκαβανάκη για την ανάρτηση αντιπολεμικού πανό στην Ακρόπολη, στις 15 Φλεβάρη 2003 (φωτ.). Δεκάδες ακόμα φορείς του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος καταδικάζουν την προκλητική δίωξη. Σε δίκη σέρνεται και ο Αγάπιος Σαχίνης, κατηγορούμενος ότι έθεσε εκτός λειτουργίας μια χαφιεδοκάμερα στη Θεσσαλονίκη.


ΣΕΛ.  7


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδραστική η «αλλαγή τοπίου» στην Υγεία

«Το τοπίο στο χώρο της Υγείας αλλάζει, αλλά όχι προς ριζοσπαστική κατεύθυνση, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, αλλά προς αντιδραστική», σχολίασε το ΚΚΕ σχετικά με τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.


ΣΕΛ.  10
ΑΘΗΝΑ
Προκλητική απόφαση Ναυτοδικείου

Το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, για λιποταξία, τον Γιώργο Μοναστηριώτη, επειδή είχε αρνηθεί να ακολουθήσει πολεμική αποστολή στο Ιράκ!


ΣΕΛ.  19

Associated Press

ΟΑΧΑΚΑ ΜΕΞΙΚΟΥ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Οαχάκα διαδήλωσαν εναντίον της βίαιης και φονικής επιχείρησης καταστολής, ενώ μεγάλη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί για χτες στην πόλη του Μεξικού.


ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διαβουλεύσεις για την «αποφυγή της κρίσης»

Η αποφυγή κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ο βασικός στόχος των συνεχιζόμενων διπλωματικών διαβουλεύσεων, ενόψει της δημοσιοποίησης της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν.


ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ