Δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).
Στις άμεσες προτεραιότητες, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης με το σταμάτημα των κομματικών επιλογών και η αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος, ώστε να γίνει σύντομα η αναγκαία παρέμβαση στην απαράδεκτη ξενοδοχειακή υποδομή και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ ζητεί «αν πράγματι οι κυβερνώντες πιστεύουν στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας» να αναλάβουν, με την ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος, ρητή συνταγματική υποχρέωση για ισότιμη, αξιόπιστη και δωρεάν υγεία.
Ιδιαίτερο βάρος σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ πρέπει να δοθεί και στην οργάνωση μιας αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψης.
Οπως τονίστηκε, όσο συνεχίζει να πρυτανεύει η στρεβλή αντίληψη των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ότι οι ανάγκες της εφημερίας των νοσοκομείων πρέπει να προσαρμόζονται σε προκαταβολικά εγκεκριμένα, τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να έχουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Κρατικό Νίκαιας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, αλλά και σε μια σειρά άλλα νοσοκομεία. Οπως επισήμαναν εκπρόσωποι της απεργιακής επιτροπής του Κρατικού Νικαίας, οι περικοπές των εφημεριών του νοσοκομείου, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του νοσοκομείου προφασιζόμενη αδυναμία οικονομικής κάλυψης του επόμενου έτους, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη ασφαλή λειτουργία του.
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει προκύψει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία εξαιτίας της περικοπής των κονδυλίων για τις εφημερίες, είναι και η επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Γενικού νοσοκομείου Πατησίων. Στην επιστολή επισημαίνεται πως για να καλυφτεί το έλλειμμα υπάρχουν ημέρες εφημεριών που δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός στο νοσοκομείο ούτε σε εφημερία ετοιμότητας και προτείνεται στο υπουργείο το νοσοκομείο να εφημερεύει ανά οχτώ μέρες αντί τεσσάρων ημερών που εφημερεύει σήμερα.