Το 1999 καθαρίστηκαν 900 χιλιόμετρα ακτών σε 26 νομούς της χώρας και απομακρύνθηκαν από αυτές 15.142 τόνοι σκουπίδια. Αυτό ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ενώ παράλληλα παρουσίασε ένα CD ROM, το οποίο διανέμεται σε όλο τον κόσμο (πέρσι διανεμήθηκαν 80.000) και παρέχει πληροφορίες για τις ακτές κολύμβησης της Ελλάδας.
Στους τόνους των σκουπιδιών που απομακρύνθηκαν από τις ακτές, περιλαμβάνονται νεκρά και σάπια θαλάσσια φυτά, πλαστικά, χαρτιά, αλουμινένια κουτιά, γυαλιά και μπουκάλια. Περιλαμβάνονται, επίσης, βαριά και ογκώδη αντικείμενα, όπως σπασμένες βάρκες, βαρέλια, λάστιχα αυτοκινήτων, παλιές οικιακές συσκευές, μπάζα και κούτσουρα, τα οποία δυσκολεύουν πολύ το έργο του καθαρισμού. Να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών μαζεύτηκαν από τις ακτές της Ανατολικής Αττικής, της Νομαρχίας Πειραιά, της Χαλκιδικής, της Λάρισας και της Δυτικής Αττικής.
Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι από το 1994 διατέθηκαν στις Νομαρχίες 4,3 δισ. δρχ. για τον καθαρισμό των ακτών, άλλα 3,6 για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού και άλλα 8,6 δισ. δρχ. για αναπλάσεις ακτών, εκ των οποίων τα 6 δισ. για ακτές εκτός Αττικής και 2,6 για ακτές της Αττικής.
Στο μεταξύ, από τις 21 Ιούνη 1998, λειτουργεί ειδικός κόμβος στο Internet με την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.thalassa.gr , στην οποία παρέχεται πληροφόρηση για την ποιότητα των ακτών κολύμβησης της χώρας, ενώ υπάρχουν 800 φωτογραφίες από αυτές τις ακτές ή από τα ελληνικά μικρονήσια κλπ. Τον κόμβο αυτό επισκέφτηκαν μέχρι τώρα πάνω από 150.000 άτομα, μεταξύ των οποίων έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη της ακτής που προτιμούν. Το 1999 καλύτερες ακτές κατά σειρά αναδείχτηκαν: Ο Μύρτος Κεφαλονιάς, η Φαλάσαρνα Χανίων, ο Αγιος Προκόπιος Νάξου, το Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, το Καμάρι και η Περίσσα Σαντορίνης, οι Αμμόλοφοι Καβάλας και η Ψάθα Αττικής, το Κάθισμα Λευκάδας, η Καλόγρια Αχαΐας, η Χρυσή - Γαϊδουρονήσι Λασιθίου, το Αλεποχώρι Αττικής, οι Κοκουναριές Σκιάθου, τα Μαύρα Βόλια Χίου, το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και οι Πετανοί Κεφαλονιάς.