Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από το Δήμο της Ρώμης, το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, το Ιδρυμα «Musica Per Roma Foundation» και στηρίζεται από πολλούς άλλους φορείς.
Στόχος του είναι να προσελκύσει καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως να αναδείξει τη μεγάλη κινηματογραφική κληρονομιά της Ιταλίας, γενικότερα τον Ιταλικό Κινηματογράφο, με τους παλιούς και νέους δημιουργούς του. Ετσι, εκτός από το «Οντιτόριουμ», υπήρχαν και άλλοι χώροι, σε διάφορες περιοχές της Ρώμης, όπου διεξάγονταν εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Στη φημισμένη λεωφόρο Βία Βένετο λ.χ. λειτούργησε τις μέρες του Φεστιβάλ μια κινηματογραφική «πιάτσα», με τα πολυτελή ξενοδοχεία που υπάρχουν στη λεωφόρο να έχουν «ντυθεί» κινηματογραφικά, τους δρόμους να έχουν στολιστεί με κινηματογραφικές μηχανές και αφίσες ταινιών, ενώ κινηματογραφικοί παράγοντες, παραγωγοί, σκηνοθέτες και διανομείς έκαναν συζητήσεις, σχεδιασμούς και διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση - προβολή του ιταλικού κινηματογράφου. Στην Πιάτσα ντελ Πόπολο έβλεπες μπαλόνια και γιορτές, με πλήθος κόσμου - μια ατμόσφαιρα λούνα παρκ! Αλλά και σε άλλες συνοικίες της Ρώμης, κεντρικές και περιφερειακές, το φεστιβάλ είχε την τιμητική του, με αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες της Ιταλίας, συζητήσεις, συναυλίες, προβολές σε ανοιχτούς χώρους, βραβεύσεις βιβλίων, ακόμα και πασαρέλες με «επιδείξεις μόδας» - κοστουμιών από διάσημες ταινίες.
Μερικά από τα πιο σημαντικά αφιερώματα, με ελεύθερη είσοδο ήταν τα εξής:
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας «Fur» («Γούνα») του Στίβεν Σέμπεργκ, όπου η Νικόλ Κίτμαν υποδύεται τη διάσημη αντισυμβατική φωτογράφο Νταϊάν Αρμπους: Στο έργο, η ηρωίδα ασφυκτιά στο οικογενειακό περιβάλλον της, ενώ αναδύεται η καλλιτέχνις μέσα από μια οδυνηρή «κατάδυση» στον εαυτό της, με την οποία συνειδητοποιεί ότι εκείνο που πραγματικά θέλει στη ζωή της είναι η έμπνευση!
Ακολούθησαν και άλλες πρεμιέρες ιταλικών και ξένων έργων, όπως η «Αγνωστη» του Τορνατόρε (με πρωταγωνίστρια μια οικονομική μετανάστρια από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μια γυναίκα που έχει υποστεί κάθε είδους ταπείνωση) και της νέας ταινίας του Σκορτσέζε «The Departed» («Αυτός που έχει αναχωρήσει»). Οι περισσότερες ταινίες προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως από την Ιταλία. Προβλήθηκαν επίσης ταινίες από Ρωσία, Γεωργία, Πολωνία, ΗΠΑ, ΠΓΔΜ, Αργεντινή, Βραζιλία, Ιράν, Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Κίνα, Χον Κονγκ, Ιαπωνία και Φιλιππίνες.
Εκτός από τις παλιές διάσημες ταινίες του ιταλικού και ξένου κινηματογράφου, τις πρεμιέρες και τις προβολές νέων ταινιών διασήμων σκηνοθετών, προβλήθηκαν πολλές νέες ιταλικές ταινίες. Παρουσιάστηκαν οι πρώτες ταινίες «εναλλακτικών» ταλαντούχων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, ταινίες για παιδιά και νέους, βίντεο, βίντεο - αρτ και Ανιμασιόν.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις συναυλίες του φεστιβάλ, όπως αυτή του Ενιο Μορικόνε.
Να σημειώσουμε ότι στο «Οντιτόριουμ» λειτουργούσε μέχρι και παιδικός σταθμός, ενώ στο ειδικό τμήμα «Η Αλίκη στην Πόλη» προβλήθηκαν οι ταινίες ενός «φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ». Ηταν ένα φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους, με έργα του ιταλικού και διεθνούς κινηματογράφου, που προβάλλονταν για πρώτη φορά, με τμήμα διαγωνιστικό και μη.
Το βραβείο για την καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος (για ενήλικες) αναμενόταν να ανακοινωθεί χτες και θα το απένειμε πενηνταμελής επιτροπή κινηματογραφόφιλων, με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Ετορε Σκόλα. Ενα βραβείο χρηματικό μόλις ...200.000 ευρώ!