Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΚΕΝ) ΤΣΕΧΙΑΣ
Προκλητική απαγόρευσή της από το υπ. Εσωτερικών
  • Το αιτιολογικό, ότι παλεύει για «κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής»
  • Οι νέοι Τσέχοι κομμουνιστές διατρανώνουν την αταλάντευτη θέλησή τους να συνεχίσουν την πάλη για τον σοσιαλισμό

Από παλιότερη διαμαρτυρία για την απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Από παλιότερη διαμαρτυρία για την απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Απαγορεύτηκε η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από την κυβέρνηση της χώρας στις 12 Οκτώβρη, απόφαση που κοινοποιήθηκε στην ίδια την οργάνωση, με επίσημη επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, μόλις την περασμένη Δευτέρα. Ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ότι «στο πρόγραμμά της η ΚΕΝ εκφράζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία!».

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που στη χώρα καλλιεργείται έντονα ο αντικομμουνισμός, ενώ η ΚΕΝ πραγματοποιεί μεγάλη εκστρατεία συλλογής δεκάδων χιλιάδων υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση ξένων βάσεων για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και με το αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΝ Τσεχίας, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (KSCM) έχουν μπει στο στόχαστρο των αντικομμουνιστών. Θυμίζουμε ότι στις 25 Νοέμβρη του 2005, το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας είχε αποστείλει προειδοποιητικό γράμμα στην Κομμουνιστική Νεολαία, απειλώντας τη με απαγόρευση με το σκεπτικό ότι «η οργάνωση καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει το Μαρξισμό - Λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου». Στις 4 Μάρτη του 2006 έληξε η προθεσμία που της είχε θέσει χωρίς να προβεί σε άλλες ενέργειες.

Σημαντικός παράγοντας για το «πάγωμα» άλλων ενεργειών, αποτέλεσε η πλατιά καμπάνια που ξετυλίχτηκε τόσο μέσα στην Τσεχία, όσο και διεθνώς.

Οπως αναφέρει η ΚΕΝ με ανακοίνωσή της «χιλιάδες πολίτες της Τσεχίας υπέγραψαν κείμενο ενάντια στην προσπάθεια απαγόρευσης της ΚΕΝ» και αναφέρει χαρακτηριστικά την οργάνωση των πρώην αντιφασιστών αγωνιστών, φοιτητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ενώσεις. Αλλά και στο εξωτερικό «εκατοντάδες νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις, σωματεία και πολιτικά κόμματα, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών και στις πρεσβείες της Τσεχίας σε πολλές χώρες». «Η αλληλεγγύη με την ΚΕΝ εκφράστηκε από μεγάλο αριθμό μελών Κοινοβουλίων, διάσημους διανοούμενους και προσωπικότητες, όπως ο Ντάριο Φο, κάτοχος Νόμπελ, ο υποδιοικητής Μάρκος, του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας και ο τραγουδιστής Μπόνο του συγκροτήματος U2». Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) οργάνωσε μια διεθνή μέρα δράσης για την αλληλεγγύη στην ΚΕΝ στις 27 Φλεβάρη, ενώ οργανώθηκαν διαμαρτυρίες σε δεκάδες χώρες του πλανήτη.

Η ανακοίνωση της ΚΕΝ τονίζει πως «παρ' όλη την επίσημη απαγόρευση από την κρατική εξουσία, η ΚΕΝ θα συνεχίσει την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νέων - φοιτητών, νέων εργαζομένων και ανέργων - και για τον σοσιαλισμό» και επισημαίνει πως θα «αμφισβητήσει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών στα δικαστήρια».

«Η απαγόρευση της ΚΕΝ γίνεται μέσα σε ένα κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και κυνήγι μαγισσών, με μια σειρά αντικομμουνιστικές εκστρατείες και επιθέσεις να είναι σε εξέλιξη, ενώ νέες φωνές ακούγονται για την ποινικοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται μόλις μια βδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές και τις εκλογές για τη Γερουσία, στις οποίες παίρνει μέρος το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας», αναφέρεται.

Καταλήγοντας, οι Τσέχοι νεολαίοι τονίζουν «την αναγκαιότητα να υπάρξει διεθνής αντίδραση στην απαγόρευση και την ποινικοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Τσεχία. Σας καλούμε να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας στην ΚΕΝ και να διαμαρτυρηθείτε γι' αυτή την άνευ προηγουμένου ενέργεια του υπουργείου Εσωτερικών στις πρεσβείες της Τσεχίας στις χώρες σας». Καλούν μάλιστα στη συγκέντρωση υπογραφών στα: http:4ksm.kke.gr (πρωτοβουλία του ΚΚΕ) και http:wfdy-ksm.kne.gr (πρωτοβουλία της ΠΟΔΝ) και στη γνωστοποίηση μέσω δημοσιευμάτων αυτής της αντιδημοκρατικής ενέργειας της κρατικής εξουσίας.

«Με τη διεθνή υποστήριξή σας είναι εφικτό και είναι απαραίτητο να νικήσουμε όλες τις αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές επιθέσεις! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!», καταλήγουν οι Τσέχοι νεολαίοι κομμουνιστές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ