Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαγωνισμός 12 βαλκανικών σεναρίων

Στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Βαλκανικού Ταμείου Ανάπτυξης Σεναρίων, θα γίνει η 4η Διεθνής Συνάντηση για τα 12 σχέδια σεναρίων που επιλέχθηκαν για φέτος. Τα δώδεκα σχέδια σεναρίων θα παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς (18-20/11).

Τα Βαλκάνια, η Νοτιοανανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος «βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας το ρόλο του ΦΚΘ. Γι' αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Balkan Fund για την ενίσχυση σεναρίων από αυτήν την περιοχή, το οποίο αναπτύσσεται με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Τα Βαλκάνια διαθέτουν κινηματογραφικό δυναμικό με προοπτική», τονίζει η διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη.

Τα σχέδια σεναρίων θα παρουσιαστούν στην πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει τη νικητήρια τετράδα και θα βραβεύσει κάθε βραβευμένο σχέδιο σεναρίου με 10.000 ευρώ. Παράλληλα, οι συντελεστές των σχεδίων θα συναντηθούν με παράγοντες της παραγωγής και διανομής.

Μετά την επιτυχία της ταινίας «Grbavica» της Jasmila Zbanic (κέρδισε βραβείο του Balkan Fund το 2003, και στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου τη Χρυσή Αρκτο) και την ταινία «The Tuning» του Σλοβένου σκηνοθέτη Igor Sterk (συμμετείχε το 2003 στη συνάντηση και κέρδισε το βραβείο του Φεστιβάλ Μανχάιμ και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Νάπολης»), η φετινή διεθνής συνάντηση καθιερώνεται ως σημαντική εκδήλωση στην ανάπτυξη και συνεργασία των νέων Βαλκάνιων κινηματογραφιστών.

Τα 12 σχέδια σεναρίου που θα συναγωνιστούν είναι - με αγγλική αλφαβητική σειρά:

  • «Boy, The» (Το Αγόρι), σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Δημήτρης Αθανίτης, συμπαραγωγός Πάνος Παπαδόπουλος (Ελλάδα).
  • «Cairo» (Κάιρο), σεναριογράφοι Βασίλης Ραΐσης - Στέργιος Νιζήρης, σκηνοθέτης Στέργιος Νιζήρης, παραγωγοί Στέλλα Θεοδωράκη και Τάκης Κυριακουλάκος (Ελλάδα).
  • «Circus Fantasticus», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Janez Burger, παραγωγός Rutar Jozko (Σλοβενία).
  • «Deepest Scar, The», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Stefan Mavrodiev, παραγωγός Pavlina Jeleva, Georgy Cholakov (Βουλγαρία).
  • «Firefly Season», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Miroslav Mandic, παραγωγός Mirsad Herovic (Βοσνία & Ερζεγοβίνη)
  • «Fish Out of Water» (Στη στεριά δε ζει το ψάρι), σεναριογράφος Στάθης Κατσαρός, σκηνοθέτης και παραγωγός Μαρία Ντούζα (Ελλάδα).
  • «Heart Shaped Balloon, A», σεναριογράφοι Bogdan Mustata - Catalin Mitulescu, σκηνοθέτης Catalin Mitulescu, παραγωγός Daniel Mitulescu (Ρουμανία).
  • «Here and There», σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Darko Lungulov, συμπαραγωγοί Miroslav Stanic - Lidija Kurucki (Σερβία).
  • «Lara», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Blaz Kutin, παραγωγός Ida Weis (Σλοβενία).
  • «Lodos», σεναριογράφος και σκηνοθέτης Didem Erayda, παραγωγός Munire Armstrong (Τουρκία).
  • «Principles of Life», σεναριογράφος Razvan Radulescu, σκηνοθέτης Radu Jude, παραγωγός Ada Solomon (Ρουμανία).
  • «Tilt», σεναριογράφοι Dimitar Kostantinov Kotzev - Borislav Viktorov Chouchkoc - Viktor Viktorov Chouchkov, σκηνοθέτης Viktor Viktorov Chouchkov, παραγωγός Borislav Viktorov Chouchkoc (Βουλγαρία).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ