ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Προχτές, Δευτέρα, η Ομοσπονδία Συνδικάτων του Πακιστάν (All Pakistan Trade Union Federation - APTUF) κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, τους θανάτους δύο εργαζομένων και τους σοβαρούς τραυματισμούς άλλων δύο σε εργοστάσιο της «Pakistan Panel Product (PVT) Ltd», την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την APTUF, ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από μηχανή σε εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται φύλλα κόντρα πλακέ. Η διοίκηση της επιχείρησης, σημειώνει η Ομοσπονδία, επέδειξε χαρακτηριστική αδιαφορία: άφησε τη σορό του εργαζομένου στο σημείο όπου έπεσε νεκρός για έξι ώρες!
Στο εργοστάσιο της PVT απασχολούνται πάνω από 200 εργαζόμενοι. Εργάζονται σε βάρδιες 12 -και πλέον- ωρών. Δεν παρέχεται καμία ασφάλιση ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς η διοίκηση της εταιρείας δεν καταβάλει τις εισφορές της στα ταμεία. Ετσι, στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι είναι «στον αέρα», εντελώς απροστάτευτοι. Παρ' όλ' αυτά, λόγω της φτώχειας και της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, οι κάτοικοι τοπικών κοινοτήτων συνεχίζουν να δουλεύουν στο εργοστάσιο.
Πριν λίγους μήνες, οι απασχολούμενοι στο εργοστάσιο ίδρυσαν το Σωματείο Εργαζομένων στην PVT Ltd., και, όπως προβλέπουν οι εργατικοί νόμοι, το ενέγραψαν στα Μητρώα Συνδικάτων της Λαχώρης. Εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων, το Σωματείο διόρισε αντιπρόσωπό του για συλλογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Αλλά η διοίκηση του εργοστασίου αρνήθηκε να αναγνωρίσει το συνδικαλιστικό όργανο και απέλυσε σε αντίποινα έξι μέλη του. Αμέσως μετά, η επιχείρηση προσέλαβε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου για να εκφοβίσουν και να κατατρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να μην εγγράφονται στο σωματείο.
Η APTUF καταγγέλλει ότι η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στο εργοστάσιο προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς -εκτεταμένα εγκαύματα- σε τρεις ακόμη εργαζόμενους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο, και όχι σε δημόσιο, ώστε το συμβάν να μην καταγραφεί και να μην υπάρξει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Παρ' όλ' αυτά, το σωματείο αλλά και η Ομοσπονδία πληροφόρησαν την αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Εργασίας της Πουντζάμπ, όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς πολιτείας. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου διαθέτει επιρροές που βοήθησαν να «αγνοηθεί» το τραγικό περιστατικό. Οι εργαζόμενοι πήγαν στα σπίτια τους: δε διαθέτουν τα χρήματα για να ακολουθήσουν θεραπεία για τα εγκαύματά τους. Η Ομοσπονδία στράφηκε στον πρωθυπουργό του διοικητικού διαμερίσματος του Πουντζάμπ - χωρίς αποτέλεσμα και πάλι. Οι εργάτες απέχουν από την εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Ομοσπονδία καλεί να συλληφθεί ο εργοστασιάρχης, να διωχτεί ποινικά και να τιμωρηθεί αυστηρά, όπως προβλέπεται από το άρθρο 302 του Συντάγματος του Πακιστάν, να καταβληθεί αποζημίωση στους συγγενείς των νεκρών, να παρασχεθεί επαρκής νοσηλεία και ιατρική βοήθεια στους δύο τραυματίες, να βελτιωθούν τα μέτρα υγιεινής και εργασίας στο εργοστάσιο, να αναγνωριστεί το συνδικάτο των εργαζομένων και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.