Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμάζεται «μεσαιωνική επέλαση»

Σήμερα η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το ...«ηλεκτροσόκ» στις εργασιακές σχέσεις. Γ. Μαυρίκος: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα φέρει τα πάνω - κάτω». Θύελλα αντιδράσεων,  αντιρρήσεις ακόμα και από κυβερνητικούς συνδικαλιστές

Το «μαχαίρι» για το «πετσόκομμα» των εργασιακών δικαιωμάτων «ακονίζει» σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Το στίγμα των σημερινών αποφάσεων έδωσαν από χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, με δηλώσεις τους αμέσως μετά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, σήμερα θα τεθεί «επί τάπητος» όλο το φάσμα των εργασιακών θεμάτων. Ενώ ιδιαίτερης... προτίμησης θα τύχουν: Η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση του ορίου απολύσεων, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η πριμοδότηση της εργοδοσίας για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας και ο περιορισμός των υπερωριών. Αλλοθι στην κυβέρνηση για τη νέα έφοδο, θα κληθεί να δώσει βέβαια η ΓΣΕΕ μέσω της γνωστής μεθόδου του...«κοινωνικού διαλόγου».

«Μεσαιωνική επέλαση» χαρακτήρισε τα όσα προετοιμάζονται από την κυβέρνηση, ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέλος της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ο Γ. Μαυρίκος με χτεσινές δηλώσεις του στον Τύπο έκανε σαφές ότι: «Εμείς σαν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τα πάνω - κάτω γιατί εδώ παίζεται η ζωή, το μέλλον, η σιγουριά και η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο κάθε άνθρωπος και κυρίως η εργατική τάξη σε αυτή τη ζωή. Και όχι μόνο οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και τα παιδιά μας».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «κοινωνικού διαλόγου», ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια απατηλή κατάσταση ένα "σικέ" παιχνίδι, ένα στημένο παιχνίδι με την εξής διαδικασία: Η κυβέρνηση και η εργοδοσία ελέγχουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εχουν συναποφασίσει στα πλαίσια της ΟΝΕ όλη αυτή τη μεσαιωνική επέλαση και θα κληθούν όλοι αυτοί οι ομοτράπεζοι και ομονοούντες υποτίθεται, να κάνουν κοινωνικό διάλογο. Σε μια λογική να στείλουν ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους που να λέει: μα όλοι συμφωνούν, είναι αναγκαία, είναι εφικτά, είναι ρεαλιστικά αυτά τα μέτρα».

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης επανήλθε με νέες προκλητικές δηλώσεις, δίνοντας απανωτές συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Δεν μπορούμε να μένουμε σε δομές που μας πηγαίνουν πίσω» και πρέπει να γίνουν «αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις»! Μίλησε ακόμα για «καθυστέρηση» της Ελλάδας σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την...«αντιμετώπιση της ανεργίας» και δε δίστασε να πει ότι: «Ξέρω στους εργαζόμενους δεν αρέσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας»...

Θύελλα αντιδράσεων

Η σφοδρή επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως αυτή σκιαγραφήθηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Τ. Γιαννίτση, ανάγκασε ακόμα και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να εκφράσουν αντιρρήσεις και να κρατήσουν αυτή τη φορά κάποια προσχήματα. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος με συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι: «Αν το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, τα μέτρα αυτά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Διότι ενισχύουν το κέρδος των επιχειρηματιών»...

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει, ότι τα όσα αναφέρθηκαν από τους δύο υπουργούς «αποτελούν κινήσεις αιφνιδιασμού και προκαλούν οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους». Την αντίθεσή της στις επικείμενες αλλαγές, εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΟΤΟΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΕΚ Θεσσαλονίκης στην οποία εκφράζεται η «ριζική αντίθεση» της διοίκησής του. Καλεί δε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή γιατί, όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Το ΕΚ Πειραιά με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη και επιπλέον κάθε αλλαγή θα διαλύσει κυριολεκτικά τις εργασιακές σχέσεις». Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο ΣΥΝ και η ΑΚΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ