Ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια στη συνάντηση Πούτιν, Σιράκ, Μέρκελ
Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει κι άλλο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, από τα τεράστια κοιτάσματα «Στόκμαν», που βρίσκονται στη Θάλασσα Μπάρεντς. Αυτό δήλωσε, το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξηγώντας πως αυτή η ετοιμότητα της Ρωσίας έρχεται σε ανταπόκριση ανάλογου αιτήματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Ο Βλ. Πούτιν υπενθύμισε πως ήδη η Ρωσία ετησίως προμηθεύει τη Γερμανία με 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και πως μια τέτοια πιθανή «εκτροπή» προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Στόκμαν» θα αύξανε αυτήν την ποσότητα κατά 25 με 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εξασφαλίζοντας στη Γερμανία προμήθειες φυσικού αερίου για τα επόμενα 50-70 χρόνια.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε στις συναντήσεις του με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Γερμανίας τρία ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας: Πρώτον, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αυξήσει το μερίδιό της στο ευρωπαϊκό μονοπώλιο αεροναυτικής, διαστημικής κι αμυντικής βιομηχανίας EADS. Το δεύτερο αίτημα ήταν η αλλαγή του λεγόμενου «ενεργειακού χάρτη» της ΕΕ, που, σύμφωνα με τους Ρώσους, δημιουργεί ασύμφορους όρους για τα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια στην αγορά της ΕΕ. Τρίτον, η απελευθέρωση της αγοράς ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπου η Ρωσία επιδιώκει να διεισδύσει.
Ταυτόχρονα ο Πούτιν, για να γίνει ίσως πιο πειστικός, δε χρησιμοποίησε μόνο το «καρότο» της ροής του φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά και το «μαστίγιο», αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει «παρατηρήσεις» για τα επενδυτικά προγράμματα μιας σειράς πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η «Total» (αλλά αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν εκφραστεί τελευταία και για τις εταιρίες «Royal Dutch Shell» και «Exxon Mobil»), που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνάντησης (όπου συζητήθηκε, ακόμη, η κατάσταση γύρω από το Ιράν, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή) ήταν η συγκρότηση 2 ομάδων εργασίας μεταξύ των 3 χωρών, σχετικά με τα δύο πρώτα ζητήματα που έθεσε η Ρωσία, αλλά και η υπόσχεση ότι η αγορά ατομικής ενέργειας της ΕΕ θα «ανοίξει» και για τη Ρωσία.
Αν και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζ. Σιράκ δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών δε στοχεύει στο να δημιουργήσει «αντίβαρο» απέναντι στις HΠA, την ίδια ώρα είναι ολοφάνερες οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές, τόσο στον τομέα της αεροδιαστημικής συνεργασίας, όσο και σε αυτόν της ενέργειας.