Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η διανόηση να πάρει θέση!

Πλούσια «τροφή» για περισσότερες επεξεργασίες, αλλά και για δράση, πρόσφεραν στο λαϊκό κίνημα οι δύο πολύ σημαντικές συζητήσεις για τον Πολιτισμό, που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στο χώρο της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας. Η πρώτη συζήτηση της Τετάρτης με θέμα: «Η Τέχνη και ο καλλιτέχνης στο πλευρό της εργατικής τάξης» και η δεύτερη την Πέμπτη με θέμα: «Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης και η επίδρασή του στη διαμόρφωση της συνείδησης του νέου» αγκάλιασαν, εκ των πραγμάτων, ένα μεγάλο μέρος των προβληματισμών για το πολιτισμικό γίγνεσθαι, σε σχέση πάντα με τις ανάγκες της εργατικής τάξης.

Παράλληλα, οι συζητήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των θεωρητικών ζυμώσεων, αλλά και των πρακτικών παρεμβάσεων του Κόμματος στο σημαντικότατο ζήτημα του πολιτισμού, τόσο στο πεδίο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με στόχο πάντα τον διαρκή ανεφοδιασμό της εργατικής τάξης με γνώση, ώστε να αντιπαλέψει τη μαζική πλύση εγκεφάλου που υφίσταται από την κυρίαρχη κουλτούρα. Η δράση αυτή του Κόμματος συσπειρώνει όλο και περισσότερες προοδευτικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη νιώθουν την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης - αντεπίθεσής τους. Κάτι που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις καλλιτέχνες.

Οι ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση ήταν οι: Εύα Μελά, ζωγράφος, χαράκτρια, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ρενάν Μπιλέκ, καλλιτέχνης, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μουσικός - τραγουδιστής, Νίκος Χριστοφοράκης, ζωγράφος.

Στη δεύτερη συζήτηση μίλησαν οι: Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ - δημοσιογράφος, Διονύσης Τσακνής, μουσικός - τραγουδιστής, Θανάσης Παπαγεωργίου, σκηνοθέτης - ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ