Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΟΥ»
Καταδικάστε τους υπεύθυνους για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς

Την αντιαγροτική πολιτική των τελευταίων 25 χρόνων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχε ως αποτέλεσμα 250.000 αγροτικά νοικοκυριά να εγκαταλείψουν τη γη τους, να χρεοκοπήσουν, να κλείσουν ή να ξεπουληθούν 5.000 συνεταιρισμοί, τα ορεινά χωριά και η ύπαιθρος να ερημώνονται, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Σάμου.

Συγκεκριμένα, για το κρασί, το οποίο αποτελεί το τελευταίο στήριγμα για τον αγρότη και την οικονομία της Σάμου, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) κατορθώνει να επιπλέει εξασφαλίζοντας "ικανοποιητικές" τιμές στους Σαμιώτες αμπελοκαλλιεργητές, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας», παρ' όλο που στις δεξαμενές παραμένουν απούλητα κρασιά ίσα με μια χρονιάτικη παραγωγή, τεράστια είναι και τα χρέη στις τράπεζες, ενώ οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της φθείρονται και απαξιώνονται, χωρίς προσπάθεια ανανέωσης, αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού.

Η ΝΑΣ Σάμου προειδοποιεί ότι «τα αμέσως επόμενα χρόνια ούτε οι σημερινές τιμές θα μπορούν να διασφαλιστούν. Γιατί με τις αρνητικές εξελίξεις και την Κοινή Οργάνωση Κρασιού της ΕΕ θα υπάρξει ραγδαία πτώση των τιμών, τα αποθέματα θα μεγαλώνουν, τα χρέη θα αυξάνονται και η αδυναμία εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού θα γίνει απόλυτη. Η προσφυγή στο ΣτΕ για την άρση της αναγκαιότητας (θεμέλιος λίθος του συνεταιρισμού) πατά στους εθνικούς και κοινοτικούς νόμους και κανονισμούς».

Πιστοί στην επιχειρηματικότητα

Η ΝΑΣ Σάμου καταγγέλλει ακόμα τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που από την κεντρική πολιτική σκηνή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα προτείνουν προσαρμογή, ευθυγράμμιση και ευελιξία στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. «Το νέο δόγμα είναι "επιχειρηματικότητα" και "ανταγωνιστικότητα" στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης", αφού το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι δεδομένο και δεν αλλάζει, όπως υποστηρίζουν».

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι η ΕΕ σταδιακά ανοίγει τις αγορές στην εισαγωγή κρασιών από άλλες χώρες, αφού έχει αναλάβει δεσμεύσεις από τις αποφάσεις που πήραν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Προκειμένου να ανοίξουν νέες αγορές για προϊόντα και κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ανοίγει τελείως τα σύνορα για αθρόες εισαγωγές κρασιών και μούστου από τις χώρες αυτές.

«Η ΕΕ στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) διαμορφώνει νέο Κανονισμό Αγοράς Οίνου. Για τη σωτηρία και την εξασφάλιση υπερκερδών από το μονοπωλιακό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας κρασιών, η Κομισιόν προτείνει:

  • Την επιδοτούμενη εκρίζωση 4 εκατ. στρεμμάτων αμπελιών
  • Την πολύμορφη, με τη μορφή κινήτρων, χρηματοδότηση για την πώληση μικρών εκμεταλλεύσεων για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια
  • Την κατάργηση ουσιαστικά των κρασιών ονομασίας προέλευσης και άλλων ποιοτικών κατηγοριών για τη δημιουργία μόνο δύο, κλπ.

Ο νέος Κανονισμός που θα συναποφασίσουν οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ στη φθινοπωρινή Σύνοδο θα φέρει το σαμιώτικο κρασί σε πολύ δύσκολη θέση. Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το νέο Κανονισμό θα έχει αποτέλεσμα το κρασί της Σάμου να δεχτεί δονήσεις πολλών Ρίχτερ. Αν εξακολουθήσει να υπάρχει το κρασί της Σάμου θα είναι παραγωγή μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Τα αμπέλια θα περάσουν σε λίγα χέρια και οι όποιοι αγρότες θα ξαναγίνουν κολίγοι στα χωράφια τους».

Χρειάζεται απειθαρχία και αγώνας!

«Για να σωθεί το κρασί της Σάμου χρειάζεται απείθεια, αντίσταση, αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που προωθούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και η ντόπια πλουτοκρατία», επισημαίνει η ΝΑΣ Σάμου. «Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το εργατικό και το ταξικό λαϊκό κίνημα. Να στηθεί κίνημα μαχητικό για τη σωτηρία του κρασιού που να πάρει πανσαμιακό χαρακτήρα. Οι κατευθύνσεις και η γενική πορεία της ΕΟΣΣ πρέπει να χαράσσονται στη βάση των συμφερόντων των αμπελουργών και γενικότερα του λαού. Με βάση την τιμή στο σταφύλι, το κόστος παραγωγής, το γενικό κόστος της ζωής.

Υπάρχει λύση. Τα αγροτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι με βάση τα κέρδη των λίγων. Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής εξουσίας».

Η ΝΑΣ Σάμου τονίζει ακόμα ότι «την αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική εξωραΐζουν και εφαρμόζουν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ».

Καλούν τους αγρότες και τους αμπελοκαλλιεργητές να καταψηφίσουν αυτά τα κόμματα. «Μην ξεπλένεις με την ψήφο σου τις βαριές ευθύνες που έχουν για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και την ερήμωση της υπαίθρου! Ψήφισε νομάρχη και δημάρχους που θα είναι δίπλα σου και θα μάχονται για τα δικαιώματά σου!», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ