Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο των γεωστρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ

Associated Press

Στην προώθηση των παραπέρα γεωστρατηγικών σχεδίων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα προχωρά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Το τελευταίο διάστημα γίνονται διεργασίες και παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία της λεγόμενης εθνικής αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ αλλά και την εγκαθίδρυση μιας σειράς αμερικανικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Φυσικά, με τη «μετακόμιση» των στρατευμάτων και των συστημάτων των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, αναμένεται να σηματοδοτηθούν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή. Εκτός από το πετρέλαιο της Κασπίας Θάλασσας - το οποίο έχουν βάλει στο μάτι - και ας υποστηρίζουν πως έρχονται στη Μαύρη Θάλασσα για να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη ασφάλεια και ευημερία, η νέα αυτή αμερικανική γεωστρατηγική πολιτική στην περιοχή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τη στρατηγική τους προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Ο Πόλεμος των Αστρων»

Τον «Πόλεμο των Αστρων», δηλαδή τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, «εμπνεύστηκε» ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983, το οποίο περιλάμβανε οπλικά συστήματα που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσαν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μια ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Σοβιετικών. Σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο σύστημα μεταφράζεται ως η λεγόμενη εθνική αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία θα ...προστατέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από «επικίνδυνα κράτη», τρομοκράτες... Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη, που πυροδοτεί νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εχει ήδη οδηγήσει στην ακύρωση συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αύξηση των πυρηνικών όπλων και στην ενίσχυση της διασποράς τους.


Eurokinissi

Σήμερα υπάρχουν 9 βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο Φορτ Γκίλι της Αλάσκα και δύο στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια που στρέφονται κυρίως ενάντια σε πιθανή απειλή προερχόμενη από τη Βόρεια Κορέα. Τώρα οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση 10 βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Ευρώπη μέχρι το 2011, τοποθετώντας τα συστήματα αυτά έτσι ώστε να έχουν στόχο τη διαδρομή των πιθανών ιρανικών πυραύλων που θα έχουν κατεύθυνση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Ιράν δεν έχει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και αρκετοί ειδικοί αναφέρουν πως βρίσκεται μακριά από το να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα, όμως, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να αναπαράγουν αυτό το δήθεν επιχείρημα.

Σε Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και ίσως Ουγγαρία

Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες συζητήσεις ώστε να εγκατασταθεί για πρώτη φορά ένα αντιπυραυλικό σύστημα σε μη αμερικανικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Ολα δείχνουν πως τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχική Δημοκρατία είναι οι «επίλεκτες» χώρες που θα «φιλοξενήσουν» αυτό το σύστημα, όμως σε μερικά δημοσιεύματα έχει αναφερθεί και η Ουγγαρία ως πιθανή χώρα «φιλοξενίας», κάτι που έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις στη χώρα, με την κυβέρνηση να διαψεύδει αυτές τις «φήμες». Ηδη Αμερικανοί ειδικοί έχουν επισκεφθεί την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία για να δουν τοποθεσίες κατάλληλες για να εγκατασταθεί το λεγόμενο αντιπυραυλικό σύστημα. Πάντως, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα οι συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Στην Πολωνία, τον περασμένο Νοέμβρη, ο τότε πρωθυπουργός, Καζιμιέρζ Μαρκίνκιεβιτς, είχε ανακοινώσει ότι οι πολωνικές αρχές στηρίζουν το πρόγραμμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής προστασίας, ενώ στα σχέδια αυτά αντιτίθεται ο πολωνικός λαός, ο οποίος με διαμαρτυρίες του έχει αντιδράσει και έχει απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όπου με ευθύνη των κυβερνήσεων συνδράμουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η αντίδραση του ΚΚ Πολωνίας

Λιθουανοί στρατιώτες σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ
Λιθουανοί στρατιώτες σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, το οποίο από τον περασμένο Δεκέμβρη, με συγκεκριμένη διαμαρτυρία της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια αυτά και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο αποβλέπει στην «ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στο μιλιταριστικό τομέα, με την εξασφάλιση υπεροχής απ' αυτό το κράτος πάνω σε κάθε ισχυρό αντίπαλο, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης με την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της αντεκδικητικής κρούσης». Μάλιστα, επισήμανε ότι θα υπάρξει ένταση στις διεθνείς σχέσεις, αφού οι ΗΠΑ ακολουθούν όλο και πιο επιθετική πολιτική και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στον πλανήτη, με τους λεγόμενους προληπτικούς πολέμους και το χαρακτηρισμό των πολιτικών αντιπάλων τους στο διεθνή στίβο ως «κρατών - ληστών».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις Πολωνίας - Ρωσίας το ΚΚ Πολωνίας τόνισε: «Θα προκληθεί και όξυνση των σχέσεων με όλους τους γείτονες και ιδιαίτερα των σχέσεων της Πολωνίας με τη Ρωσία και ανάπτυξη σ' αυτήν τη χώρα ενός δικαιολογημένου αισθήματος απειλής». Κάτι που άρχισε ήδη να διαφαίνεται, με τη Ρωσία να δηλώνει πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Κεντρική Ευρώπη, τότε θα αναγκαστεί να πάρει τα κατάλληλα αντίμετρα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υποστράτηγος Βίκτορ Γιεσίν.

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα "αντιπυραυλικής ασπίδας" συνδέεται, επίσης, με την εγκατάσταση στο έδαφος της Πολωνίας στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ με τη σύναψη, σ' αυτές τις συνθήκες, μονόπλευρων συμφωνιών που περιορίζουν την κυριαρχία πάνω σ' ένα μέρος του εδάφους της χώρας μας, με τις οποίες η Πολωνία θα δεσμευτεί για ολόκληρες δεκαετίες...», επισήμανε το ΚΚ Πολωνίας.

Βουλγαρία: Από τις διαδηλώσεις ενάντια στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις

Associated Press

Βουλγαρία: Από τις διαδηλώσεις ενάντια στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις
Εριξε μάλιστα την ευθύνη στις πολωνικές αρχές που φέρονται «δουλοπρεπώς» προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τόνισε: «Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των κατοίκων της χώρας μας και όλης της ανθρωπότητας, ενάντια στην εμπλοκή της Πολωνίας σε νέους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της επιδρομής και της κατοχής του Ιράκ».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην Τσεχική Δημοκρατία, η επίσκεψη των Αμερικανών ειδικών ανέδειξε τρεις τοποθεσίες ως πιθανές, ωστόσο, αρχικά, οι όποιες συζητήσεις έχουν κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους και υπό μυστικότητα ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα της 2-3 του Ιούνη. Εχουν ήδη περάσει αρκετές βδομάδες και δεν έχει κατορθωθεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δεν μπορεί να επικυρώσει τις συμφωνίες της. Πάντως, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών», που ήρθε και πρώτο κόμμα στις εκλογές, Μιρέκ Τοπολάνεκ, έχει υποστηρίξει ότι την απόφαση για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία πρέπει να την πάρει το Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γίρι Παρούμπεκ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πάντως, τα φιλειρηνικά αισθήματα των Τσέχων πολιτών είναι γνωστά, κάτι που επιβεβαιώνει και πρόσφατη -στα μέσα του Ιούλη - δημοσκόπηση, η οποία έδειξε πως 8 στους 10 Τσέχους πολίτες αντιτάσσονται στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στη χώρα τους. Γνωστές είναι και οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην κυριαρχία των ΗΠΑ.

Απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής

Ουγγαρία: Διαδηλώσεις ενάντια στον Μπους (22/6/2006)

Associated Press

Ουγγαρία: Διαδηλώσεις ενάντια στον Μπους (22/6/2006)
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εγκατάσταση του λεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Κατ' αρχάς θα σηματοδοτήσει την πρώτη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος της Πολωνίας και θα σταθεροποιήσει τις ήδη στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η ένταση στις διεθνείς σχέσεις κυρίως με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα με τη Ρωσία, μια και η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή και εναντίον της. Επίσης, σε περίπτωση μιας οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με κάποια άλλη χώρα, τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχική Δημοκρατία θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς αυτών των χωρών.

Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Στόχος επίθεσης όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν η Ρουμανία και η Βουλγαρία μια και οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν στο έδαφός τους στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Η «μετακόμιση» των στρατιωτικών βάσεων από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ανατολική αφορά στην επιχείρηση αναδιάταξης των στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στο εξωτερικό, με τη δημιουργία μικρών και ευέλικτων βάσεων. Αυτή η «μετακόμιση» θα βοηθήσει στην προώθηση των παραπέρα γεωστρατηγικών σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Τα πρώτα ξένα στρατεύματα στην ιστορία της Βουλγαρίας

Η υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση 3 αμερικανικών βάσεων αποτελεί την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην ιστορία των 1.325 χρόνων της χώρας και προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δε θα πληρώνουν νοίκι αλλά μόνο χρήματα για τη συντήρηση και τη λειτουργία των βάσεων.

Η ενδεχόμενη χρήση των αμερικανικών βάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες - παρ' όλες τις επανειλημμένες διευκρινίσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας ότι η συμφωνία προβλέπει πως μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων των δύο πλευρών μπορούν να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις - παραμένει μια σημαντική ανησυχία. Το ίδιο και το θέμα της ποινικής ευθύνης των Αμερικανών κατά την υπηρεσία τους στη Βουλγαρία. Τελικά, ύστερα από διαβουλεύσεις η βουλγαρική πλευρά συμφώνησε για την ετεροδικία των Αμερικανών, από τους οποίους θα ζητούν ποινικές ευθύνες αμερικανικά στρατοδικεία, ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να ζητά την παράδοση στη βουλγαρική Δικαιοσύνη των υπαίτιων για τυχόν σοβαρά κακουργήματα.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλη, έχει δεκαετή διάρκεια και προβλέπει το δικαίωμα χρήσης δύο στρατιωτικών αεροδρομίων, ενός πεδίου ασκήσεων και μεγάλων στρατιωτικών αποθηκών στην Ανατολική Βουλγαρία, από εναλλασσόμενες αμερικανικές ταξιαρχίες με δυναμικό 2.500 ανδρών, από το τέλος αυτού το χρόνου ή τις αρχές του 2007. Και οι βάσεις αυτές αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των ενεργειών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αρχικά, και αργότερα σε άλλες χώρες.

Εντονες ανησυχίες και αντιδράσεις

Πάντως, έντονη είναι η αντίδραση και η ανησυχία του βουλγαρικού λαού για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 60% των Βουλγάρων τάσσεται ενάντια στις αμερικανικές βάσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα «Focus News» (30/04), τη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας ομάδα βουλευτών και διανοουμένων απέστειλαν γράμμα προς τον Πρόεδρο της χώρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ξένες βάσεις και καλώντας τον να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.

Η ανησυχία και αγανάκτηση των Βουλγάρων εκφράστηκαν και με τις μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τέσσερις βάσεις στη Ρουμανία

Η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση 4 νέων βάσεων, στις 6 του Δεκέμβρη του 2005 στο Βουκουρέστι και αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία τους το αργότερο στις αρχές του 2007.

Η Ρουμανία, μετά τις ανατροπές, αποφάσισε να αναζητήσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ, κάτι που απέτυχε το 1997 αλλά τελικά έγινε πραγματικότητα το 2002. Και ως έκφραση ...ευγνωμοσύνης, απέστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Ιράκ, παρέδωσε αεροπορική βάση της χώρας να χρησιμοποιηθεί την άνοιξη του 2003 από τα αμερικανικά στρατεύματα. Μια άλλη έκφραση ...ευγνωμοσύνης ήρθε το 2002 με την υπογραφή του λεγόμενου Αρθρου 98 με τις ΗΠΑ, που δίνει ασυλία στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σε συγκεκριμένες χώρες από ποινικές διώξεις. Σημειώνεται ότι η Ρουμανία, το Ισραήλ και το Ανατολικό Τιμόρ ήταν οι πρώτες χώρες που υπέγραψαν μια τέτοια συμφωνία.

Ολες αυτές οι διεργασίες για την παραπέρα «μετακόμιση» των αμερικανικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να σηματοδοτήσουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή. Εξελίξεις, που μόνο θετικές δεν μπορεί να είναι για τους λαούς αυτών των χωρών, που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μια ενδεχόμενη εμπλοκή αλλά και τη συνενοχή των κυβερνήσεών τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ