Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Διέκρινε ... αδυναμία της «διεθνούς κοινότητας»

Στηρίζοντας επί της ουσίας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Μέση Ανατολή ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο «αμερικανο-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος» για το Λίβανο, που δικαιώνει τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λιβανέζικου λαού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φινλανδία, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ερκι Τουομιόγια, επιχείρησε να μεταφράσει την προκλητική στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ και ΕΕ στην επιθετικότητα του Ισραήλ σαν ...«αδυναμία» της «διεθνούς κοινότητας μέχρι σήμερα να πάρει μέτρα ώστε να υπάρξει άμεση εκεχειρία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στο ψήφισμα το οποίο συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρέχει προκλητική στήριξη στο Ισραήλ, αρκέστηκε να δηλώσει πως «φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί» και έσπευσε να προσθέσει: «Χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε πράγματι να υπάρξει από όλες τις πλευρές η κατάπαυση του πυρός, η εκεχειρία». Ενισχύοντας τη λογική της «εξίσωσης» του θύτη με το θύμα, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για παύση των «εχθροπραξιών» και από τις δυο πλευρές.

Επίσης, ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει «μια περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα του Λιβάνου αλλά και για τα άλλα θέματα της Μέσης Ανατολής», το Σεπτέμβρη, ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «να οδηγηθούμε σε μια διπλωματική - πολιτική λύση, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Πριν φτάσει στη Φινλανδία και κατά την παραμονή του στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, και τον πρώην υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εφρέμ Σνε. Μετά την άφιξή του στο Ελσίνκι, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, και τον υπουργό Πληροφοριών της Συρίας, Μοσέν Μπιλάλ.

  • Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των επαφών του συζήτησε και το θέμα της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα «νέο οδικό χάρτη», ένα «νέο Ελσίνκι», για να ξαναμπεί «το Κυπριακό σε μια πορεία επίλυσης σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, βεβαίως, απέναντι στο μέλος της ΕΕ που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική ασφαλείας» σε συνεργασία με τη Ρωσία(2018-08-31 00:00:00.0)
Ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά(2009-10-21 00:00:00.0)
Χρησμοί... Πυθίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση(2006-11-21 00:00:00.0)
Τώρα θυμήθηκε... τα «όχι»(2006-11-03 00:00:00.0)
Πιέσεις από ΕΕ στην Κύπρο για υποχωρήσεις(2006-07-04 00:00:00.0)
Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και το Κυπριακό(2002-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ