BIENNH - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Τη συμμετοχή των σερβικών κοινοτήτων σε θεσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δυνατότητες αυτοδιοίκησης σε ζητήματα εκπαίδευσης, αστυνόμευσης και απονομής δικαιοσύνης κλήθηκαν να συζητήσουν χτες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη, παρουσία αξιωματούχων του ΟΗΕ. Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν υπήρξε κάποια συμφωνία στο συγκεκριμένο γύρο συνομιλιών, ωστόσο στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών αμφότερες πλευρές διαφώνησαν ακόμη και στον αριθμό των νέων σερβικών δήμων και κοινοτήτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν στο πλαίσιο «αποκέντρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»... Εντούτοις, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βιέννη, Χουά Ζιανγκ, φάνηκε αισιόδοξη λέγοντας ότι «μπορεί η πρόοδος να είναι αργή αλλά σιγά σιγά θα πάμε και σε μία τελική συμφωνία»...
Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σόιγκου, συναντούσε τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Οπως είπε στον Σέρβο πρωθυπουργό «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν» θεωρούν πως «το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δε θα πρέπει ούτε να επιβληθεί, ούτε να καταληχτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Ο Ρώσος υπουργός κατέληξε πως «η καλύτερη λύση θα είναι να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο εντός των ορίων της Σερβίας». Δεν κατέστη, ωστόσο, σαφές εάν και η παραπάνω θέση αντανακλά τις θέσεις του Ρώσου προέδρου.
Τέλος, έκθεση του βρετανικού ιδρύματος «Διεθνής Ομιλος Μειονοτικών Δικαιωμάτων» σημειώνει πως η κατάσταση των μειονοτήτων «επιδεινώθηκε δραματικά» την τελευταία επταετία λόγω της στάσης του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, στους οποίους επέρριψε και ευθύνες «για τις διαχωριστικές εθνοτικές γραμμές» μεταξύ των κοινοτήτων. Αναφέρει, επιπλέον, πως άλλες μειονότητες - πέραν της σερβικής -, όπως οι Ρομ, είναι «αόρατες» για τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα μολονότι και αυτές υποφέρουν - ενδεχομένως περισσότερο.