Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξήθηκαν κατά 9,3% το επτάμηνο

Κατά 6,2% αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα τον Ιούλη του 2006 (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Για ολόκληρο το επτάμηνο (Γενάρης - Ιούλης) τα έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 9,3%, έναντι στόχου για ρυθμό αύξησης 8,9%. Από την ανάλυση πάντως των στοιχείων, προκύπτει ότι η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσει για τον εαυτό της το δικαίωμα της προσφυγής σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, στην περίπτωση βέβαια που τους εναπομείναντες μήνες σημειωθεί υστέρηση. Ο υπουργός Οικονομίας, άλλωστε, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στις Βρυξέλλες για «πιστή τήρηση του προϋπολογισμού» προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, έχει αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο...

Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα που εισπράττονται από τις ΔΟΥ, τον Ιούλη αυξήθηκαν... μόνο κατά 3,2% και ανήλθαν στα 3.170 εκατ. ευρώ. Και η πενιχρή αυτή επίδοση επιτεύχθηκε παρά τα συνεχή φορολογικά μέτρα στα οποία έχει προσφύγει η κυβέρνηση της ΝΔ (αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, ΦΠΑ, φόροι πετρελαιοειδών, τσιγάρα, ειδικό τέλος στα κινητά τηλέφωνα). Τα έσοδα των τελωνείων αυξήθηκαν κατά 14,3% και του υπόλογου συμψηφισμού κατά 13,7%.

Πάντα με στόχο τη στήριξη των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τους φορολογικούς ελέγχους, ειδικά στους τόπους τουριστικού προορισμού, οι οποίοι λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των εργαζομένων, εμφανίζουν αυξημένη κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 28/7 - 30/7 προκύπτει η ακόλουθη εικόνα: Ελέχθηκαν 284 επιχειρήσεις σε νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, από τις οποίες οι 146 είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 51%) ενώ σωρευτικά καταγράφτηκαν 7.531 παραβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ