Στην ομιλία του ξεκαθάρισε πως «ο αθλητισμός σήμερα έχει σχεδόν ολοκληρωτικά υποταχτεί στα μεγαλο-επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιείται από το κεφάλαιο για να διαμορφώσει τους ιδεολογικούς και πολιτιστικούς προσανατολισμούς των εργαζομένων και της νεολαίας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, για το πού οδηγεί η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού είναι το Μουντιάλ.
Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε και στην «άθλια κοκορομαχία που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΠΟ - FIFA και κυβέρνησης. Μια διαμάχη που αντανακλά τη διαπάλη για το ποιος θ' αρπάξει τη μεγαλύτερη μερίδα των κερδών από την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Πρόκειται για διαμάχη μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου, ενόψει και της ένταξης των ελληνικών ομάδων - ΠΑΕ στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Κανείς από αυτούς δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε πως «διαστρέφεται η έννοια της φυσικής αγωγής ως παράγοντας για τη σωματική υγεία και γίνεται παράγοντας για την εξασφάλιση απλά ωραίου σώματος για να κερδίζουν τα διάφορα μποντιλάιν. Αυτή τη λογική καλλιεργούν. Των υποκατάστατων και της ήσσονος προσπάθειας που σαν γάγγραινα δηλητηριάζει τις συνειδήσεις στο συμβιβασμό, τον ατομισμό και στην αυταπάτη για εύκολη, ανώδυνη λύση των προβλημάτων».
Πρόσθεσε πως «σε αυτή η λογική, αυτή η πολιτική έχει βρει χρήσιμους και δυνατούς "συμπαίκτες" τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Στηρίζεται στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και συνεχίζει να διαμορφώνεται, όπως το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
Τέλος, υπογράμμισε πως «χρειάζεται επιθετικά να προβάλλουμε και να διεκδικούμε αιτήματα και στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Θέλουμε ένα λαό που θα αθλείται και θα είναι πιο υγιής, θα διαπαιδαγωγείται με αξίες όπως η φιλία και η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η ευγενής άμιλλα».