Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολιορκητικός κριός στην υπηρεσία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οι θεματοφύλακες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, τα σχέδια και τις προθέσεις τους για την εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου

Ο εκλεκτός της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας συνεχίζει από το 2002 μέχρι και σήμερα να παρέχει τις «καλές υπηρεσίες» του στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και ταυτόχρονα μέλος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - επίσημου θεματοφύλακα των αξιών της ΕΕ - συνόψισε την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του μεγάλου κεφαλαίου και των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν τις επιλογές του. Ορθά κοφτά αξίωσε να προχωρήσουν οι «ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που πονάνε, που έχουν πολιτικό κόστος», εν ολίγοις αυτές που χρειάζεται και αξιώνει η πλουτοκρατία. Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»; τις προσδιόρισε ο ίδιος με σχετική ακρίβεια: Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών - εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, νέες προκλητικά απλόχερες φοροελαφρύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι και η «προτροπή» του Ν. Γκαργκάνα, να κλείσει εδώ και τώρα η «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων», όπως και άλλα εργοστάσια και παραγωγικές υποδομές που οι ίδιοι πλέον βαφτίζουν «μη ανταγωνιστικές», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, έρχεται να ενισχύσει τις ανάλογες αξιώσεις των τραπεζιτών. Το ίδιο ακριβώς απαίτησε πριν από λίγο καιρό και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που ομολόγησε ανοιχτά την πρόθεσή της να ξεμπερδεύει με την κάθε ΒΦΛ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υποψήφια νέα αφεντικά της Εμπορικής Τράπεζας, πάντα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Για το έτος 2005 η ΒΦΛ εμφανίζεται να έχει «κοστίσει» στην Εμπορική Τράπεζα - όλα κι όλα - 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό που μπροστά στα υπερκέρδη που συσσώρευσε την ίδια χρονιά (114,6 εκατ. ευρώ) είναι απλή παρωνυχίδα. Κάθε άλλο παρά τυχαία, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ περί άλλα τυρβάζει... Οπως ακριβώς και η κυβέρνηση ΝΔ, «ξεχνούν» την κάθε ΒΦΛ και τους εργαζομένους που η εργοδοσία επί χρόνια ξεζούμιζε. Αυτή είναι η πολιτική τους, έτσι μετρούν την «ανταγωνιστικότητα», έτσι θησαυρίζουν βγάζοντας και από τη μύγα ξίγκι.

Συνταγές απόλυτης μιζέριας για τις λαϊκές τάξεις και στρώματα είναι οι κατευθύνσεις που δίνονται από την ΕΕ για τον περιορισμό των συνεπειών που και οι ίδιοι περιμένουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε λόγο για... «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», που όπως είπε θα προσφέρει «κάποια προστασία για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». Οπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, η τέτοια «κοινωνική προστασία» θα τους κοστίζει και λιγότερο σε σχέση με τα σημερινά «επιδόματα» και από πάνω είναι και «προτιμότερη», καθώς θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ισχυρών επιχειρήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ με καθήκον να εφαρμόζει την πολιτική της. Η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να «αποστασιοποιηθούν», δεν πρέπει να ξεγελάει τα λαϊκά στρώματα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε χτες πως «σύμφωνα με τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει και οικονομική και λειτουργική και πολιτική ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση πάντα σεβάστηκε αυτή την ανεξαρτησία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ