Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Σήμερα οι εκλογές για τη Συνταγματική Συνέλευση

Σήμερα, ο λαός της Βολιβίας προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει τους 255 εκπροσώπους του για τη Συνταγματική Συνέλευση που μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να καταλήξουν σε νέο Σύνταγμα. Από κει και πέρα θα τεθεί προς έγκριση από το λαό με δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν και τοπικά δημοψηφίσματα σε ορισμένες περιοχές, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν αυτονομία. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Εβο Μοράλες έχει προβλέψει ότι το «Κίνημα προς το Σοσιαλισμό» θα λάβει τουλάχιστον το 70% των ψήφων.

Ο Εβο Μοράλες, από τον περασμένο Δεκέμβρη όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βολιβίας με το 54% των ψήφων, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, οι οποίοι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν αυτή τη χώρα, που πάντοτε υπήρξε υποτακτική στα κελεύσματά τους. Η αστική τάξη που έχασε την πολιτική εξουσία δεν το βάζει κάτω γι' αυτό και θέτει το κατασκευασμένο ζήτημα περί αυτονομίας και οργανώνει καμπάνια δυσφήμισης του λαοπρόβλητου Προέδρου.

Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η σημερινή κυβέρνηση της Βολιβίας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αλλαγής σε συγκεκριμένους σημαντικούς τομείς. Ηδη, την 1η Μάη, ανακοινώθηκε η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι επίσης η ανάκτηση βασικών επιχειρήσεων όπως είναι της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ τεράστια προσπάθεια γίνεται στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, ώστε να φτάσει και στις πιο απόμακρες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα αγροτικής μεταρρύθμισης και αναδιανομής της γης προβλέπει την παραχώρηση 5 εκατομμυρίων εκταρίων σε ακτήμονες και φτωχούς αγρότες και ιθαγενείς. Εκτός από την εκχώρηση της γης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τεχνική υποστήριξη για την εκμετάλλευσή της, την παροχή πιστώσεων και επιδοτήσεων.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες είναι η καταπολέμηση της φτώχειας όπως ανακοίνωσε στα μέσα του Ιούνη, το οποίο προβλέπει επένδυση περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα υποδομής και εργασίας με πρώτο στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας την πρώτη πενταετία. Το χρήματα αυτά θα προέλθουν κυρίως από τα κέρδη των προσφάτως εθνικοποιημένων φυσικών πόρων και κυρίως του φυσικού αερίου, καθώς και από διεθνή δανεισμό και ξένες επενδύσεις.

Αυτά τα θετικά, για τα λαϊκά στρώματα, βήματα πρέπει να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά και να βαθύνουν σε πιο ριζικές αλλαγές.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ