Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ
Εκτός λειτουργίας 3 μονάδες

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η ΔΕΗ θα καλύψει με επάρκεια την ηλεκτροδότηση, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα!

Εντείνεται η ανησυχία γύρω από το θέμα της επάρκειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης, καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την ομαλή ηλεκτροδότηση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) σε καθεστώς απελευθέρωσης. Η λειτουργία της ΔΕΗ σε καθεστώς απελευθέρωσης σημαίνει - όπως αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά και από την προχτεσινή έκρηξη στην Πτολεμαΐδα - μειωμένο τεχνικό προσωπικό, ελλιπή έργα συντήρησης του δικτύου και μειωμένες επενδύσεις. Χτες τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις ακόμα μονάδες: Η μονάδα 1 της Καρδιάς, η μονάδα 1 του Αγ. Δημητρίου, δυναμικότητας η καθεμιά 300 MW, και η μονάδα 2 της Μεγαλόπολης δυναμικότητας 120 MW. Το πρόβλημα και στις τρεις οφείλεται σε διαρροή λιγνίτη, και αναμένεται να τεθούν στη διάρκεια της σημερινής μέρας σε λειτουργία.

Στο μεταξύ, η ζήτηση χτες έφτασε τα 9.510 MW. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του χρόνου, με τους αρμοδίους να κομπάζουν ότι το σύστημα αντεπεξέρχεται με ...επάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν απαξιώσει την ενεργειακή θωράκιση της χώρας και ειδικότερα τη ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργήσουν το ζωτικό χώρο για να έρθουν οι ιδιώτες - «σωτήρες», κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα νέο μπλακ άουτ δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο στον ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Στεφάνου, εμφανίστηκε αρκούντως προκλητικός. Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους καταναλωτές και να περιορίσει το μέγεθος της κυβερνητικής ευθύνης, δήλωσε ότι: «κάθε μέρα ιστορικά επί δεκαετίες σε κάποιες στιγμές της ημέρας μερικές χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν ηλεκτρισμό. Είναι συνηθισμένα πράγματα»!! Ο ίδιος επικαλούμενος προσομοίωση, που, όπως είπε, έχει γίνει από καθηγητές του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι το δίκτυο αντέχει και τα 10.800 MW.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ