Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παγίδα για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων

Την προσπάθεια να παγιδευτούν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στα «κανάλια» μιας, απαξιωμένης και προσαρμοσμένης στις επιταγές της αγοράς, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ, μέσω του εισηγητή του, Γ. Χουρμουζιάδη, ο οποίος καταψήφισε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοθέτημα ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός υποστήριξε ότι η τεχνική εκπαίδευση... «αναβαθμίζεται» αφού, όπως ισχυρίστηκε, ενισχύεται η διδακτέα ύλη με στοιχεία του γενικού λυκείου και θεσμοθετείται η δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το νομοσχέδιο καταγγέλλει την απαξία και τη χρεοκοπία των ΤΕΕ και νομοθετεί ένα σύστημα που καμιά από τις ρυθμίσεις του δε μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι ανατρέπει την απαξίωση», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, επισημαίνοντας πως το νομοθέτημα «εξυπηρετεί τη στροφή των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα σε μια υποδεέστερη τεχνική εκπαίδευση», ενώ παράλληλα «διατηρείται ο διαχωρισμός ενιαίου λυκείου και επαγγελματικής εκπαίδευσης». Ο Γ. Χουρμουζιάδης ξεκαθάρισε ότι «δε συμφωνούμε με την ταξικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθεια να ανατραπεί η αναλογία των μαθητών μεταξύ της γενικής και της τεχνικής εκπαίδευσης», ενώ δήλωσε πως είναι «δημαγωγική η αύξηση της γενικής παιδείας στο πρόγραμμα όπως και η πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ» που επαγγέλλεται το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, επισήμανε ότι τα πάντα προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς αφού «το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις που την αξιοποιούν».

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι αντιμετωπίζει την τεχνική εκπαίδευση με βάση την αφετηριακή θέση που λέει πως «η εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να παρέχεται δωρεάν και χωρίς διακρίσεις ενώ η διάρκειά της να μην είναι μικρότερη από 12 χρόνια και να είναι υποχρεωτική». Απαίτησε μια εκπαίδευση που «δε θα υποκύπτει σε ευέλικτες προσαρμογές στη λογική της ταχύρυθμης κατάρτισης και στον εφιάλτη των συγκυριακών δεξιοτήτων, όπως απαιτείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι απαιτείται «μια επαγγελματική εκπαίδευση, η δομή και η λειτουργία της οποίας θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιαμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος».

Το θεσμό των ΤΕΕ ως «επιτυχημένο» υπερασπίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Μερεντίτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλλαγές που δεν έχουν «αποφασιστεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους» με «διάλογο και συναίνεση». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προχειρότητα και αυταρχισμό» στο χώρο της Παιδείας. Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Αθ. Λεβέντης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ