Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Αρχαίος χορός - λαογραφικές παραδόσεις

Εντεκα εργαστήρια αποτελούν τον κύριο κορμό της «Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου», που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο, από την ερχόμενη Παρασκευή (14/7) μέχρι και τις 30 Ιουλίου, στα Ζαγόρια της Ηπείρου. Η θερινή αυτή Ακαδημία με εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, έχει σαν γενικό τίτλο εργασιών «Αρχαίος χορός και πολυφωνική έκφραση. Δουλεύοντας με λαογραφικές παραδόσεις».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου εκπαιδευτικού θεσμού. Φέτος η Θερινή Ακαδημία θα λειτουργήσει πιλοτικά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει την επωνυμία «Ευριπίδης» θα επεξεργαστεί θέματα σχετικά με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις λαογραφικές παραδόσεις των Βαλκανικών χωρών και στη σύγχρονη δραματική τέχνη. Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, θεωρητικοί του θεάτρου και ερευνητές θα διδάξουν στο Μονοδένδρι, ενώ καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου.

Τα εργαστήρια και γενικότερα η σημαντική αυτή συνάντηση που διοργανώνεται από το Εθνικό Θέατρο με τη συνεργασία Ευρωπαϊκών θεωρητικών και πολιτιστικών φορέων απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, συνθέτες, χορογράφους, ερευνητές, θεατρολόγους, σπουδαστές, ερασιτέχνες και όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο.

Το 1ο Εργαστήριο (24-28 Ιουλίου), με θέμα «Η ταυτότητα του χορού. Μέλος και Ορχηση» διευθύνει η Λυδία Κονιόρδου. Το 2ο (17-21 Ιουλίου), με θέμα «Τοπίο, Φωνή και Αρχαίος ποιητικός λόγος. Ερμηνευτική προσέγγιση με τη συνδρομή πολυφωνικής Ηπειρωτικής Μουσικής του 5ου στάσιμου της Μήδειας του Ευριπίδη», διευθύνει η Νικαίτη Κοντούρη. Το 3ο Εργαστήριο (17-21/7), που διευθύνει η Σοφία Μιχοπούλου έχει θέμα «Η φωνή και το σώμα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία».

Συμμετέχουν επίσης σκηνοθέτες, συνθέτες, χορογράφοι, κριτικοί από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία. Συγκεκριμένα μετέχουν οι φορείς: Theatergroep της Ολλανδίας, 18-22/7 (θέμα: «Η μουσικότητα των χορικών»). Arts Centre Vooruit από το Βέλγιο, 17-28/7 (θέμα: «Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε συνδυασμό με λαογραφικά μουσικοχορευτικά δρώμενα από την περιοχή των Βαλκανικών χωρών»). Kunstlerhaus Mousonturm από τη Γερμανία, 24-28/7 (θέματα: «Η αντιμετώπιση των χορικών σήμερα», σεμινάριο με παρουσίαση παραδειγμάτων - και θεωρητικό: Χορός, σχολιαστής, media και πρακτικό: Εργασία πάνω στο Συμπόσιο του Πλάτωνος). Change Performing Arts από την Ιταλία, 17-28/7 (θέμα: «Αλκηστη», στούντιο για διδαχή της τραγωδίας). Actors Touring Company από την Αγγλία, 24-28/7 (θέμα: «Χορικά από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ευριπίδη»). Assiciation Des Centres Culturels de Rencontre από τη Γαλλία, 17-28/7 (θέμα: «Η έκφραση του χορού» με αποσπάσματα από διάφορα χορικά) και Universite De L' Europe από τη Γαλλία, 23/7 (θέμα: «Υπήρχε χορός και πολυφωνία στο Μεσαίωνα; Παράδειγμα ο Ακριτικός κύκλος»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ