Κυριακή 9 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο φύλακας του φόβου

Μια είναι η κατάσταση που μπορεί να σε πλήξει σοβαρά σ' αυτή τη ζωή. Το να μην μπορείς να διαλέξεις τον αντίπαλό σου. Μελαγχολώ όποτε βλέπω τους συντρόφους μας μέσα στο Κοινοβούλιο. Πάντοτε είναι σοβαροί. Και πώς αλλιώς; Και προσπαθούν να βγάλουν άκρη μέσα στο καθόλου που τους περιβάλλει άμεσα. Εκεί, στην αλαλία του Κονοβουλίου, απέναντι σε συμφέροντα που δεν τολμούν να πουν το όνομά τους, μου θυμίζουν τους εξαίσιους στίχους ενός σοφού: «Μικρό φως σε μεγάλο σκοτάδι». Είναι εκεί, ενάντια στη δημιουργία μιας ψευδαίσθησης, που είναι προορισμένη να σκεπάζει τις αναπόφευκτες πτώσεις της ζωής μας. Μιλάω για την ύπαρξη του καθενός, που, ενώ την πνίγουν οι θύτες, έχουν την εντύπωση ότι τη βαφτίζουν.

Ηδιάρκεια, η απόλαυση της ζωής, το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας, όλα αυτά που δοκιμάζονται στις μέρες μας, κάνουν πολύ κόσμο, αυτόν της ανάγκης, να αντλεί δύναμη από τους κομμουνιστές. Αυτή η χαρούμενη δύναμη είναι ο μοναδικός λόγος της συντονισμένης επίθεσης που δέχεται, τον τελευταίο καιρό, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το κοιμητήριο της καθημερινής ζωής το διαπερνούν φύλακες δημοσιογράφοι, που φροντίζουν να «καλοπερνά» όποιος εμφανίζεται διαφορετικός μπροστά τους. Είναι μια μερίδα δημοσιογράφων, που μεγάλωσε, όχι με την πένα της, αλλά με τη μύτη της, για να μυρίζει γρήγορα το αίμα. Είναι οι δημοσιογράφοι, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί πίστεψαν ότι σε μια εποχή που κανείς δεν τους αντιστέκεται δε θα λάβουν απάντηση από το «Ριζοσπάστη».

Μίλησαν για μαύρες λίστες, που παραβιάζουν την ελευθερία τους. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημά τους. Οχι το πόσους συμβιβασμούς έχουν κάνει στη ζωή τους, για να φτάσουν εκεί που επιτέλους έχουν φτάσει, όχι το σε πόσες ίντριγκες έπαιξαν ή πως κάθονται σούζα μπροστά στα αφεντικά τους... Αυτοί μπορούν να κάνουν όσα άλματα θέλουν, να σε πατάνε και να σου ψιθυρίζουν ότι για χορευτική άσκηση πρόκειται, να παραμυθιάζονται ότι μπαίνουν στα εσωτερικά του Κομμουνιστικού Κόμματος, για να πουλήσουν ελευθερία - αλήθεια σε ποιους; - μέχρι να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία της Γενικής Γραμματέως Αλέκας Παπαρήγα δίπλα σ' ένα κείμενο της «17ης Νοέμβρη». Και όταν ρωτάται ένα δημοσιογράφος απ' αυτούς προς τι ο συσχετισμός με τη «17η Νοέμβρη», να απαντά: «Και τι έγινε;».

Εδώ είναι το θέμα. Πώς εγώ θα εξηγήσω σ' αυτόν τον κατ' επίφαση αντεξουσιαστή, που, όταν κοιτάει το είδωλό του στον καθρέφτη, βλέπει εκεί την Αγγελική Νικολούλη να τον περιμένει, δηλαδή τον πραγματικό του εαυτό; Πώς να του εξηγήσω ότι υπάρχει κόσμος που παίρνει τη ζωή του στα σοβαρά, επειδή την προσλαμβάνει σαν ένα θαύμα που δεν μπορεί να το λειτουργήσει; Ολοι αυτοί είναι απλά όσα νομίζουν πως δεν είναι. Φωστήρες, ελέω των εκδοτών τους, οι οποίοι ξεσκίζονται μεταξύ τους, μόλις βρουν ευκαιρία, για τα οικονομικά τους συμφέροντα και ύστερα αμολάνε αυτούς τους φωστήρες να ασκήσουν τα πτυχία τους για να συντηρήσουν τη δεδομένη κατάσταση. Γιατί και οι τελευταίοι νιώθουν ότι χωρίς τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης δεν υπάρχουν. Ετσι εύκολα και σχηματικά, όπως, για παράδειγμα, ο Χριστόδουλος, που τον συντηρεί η ινσουλίνη του Κακού για να μην πέσει σε διαβητικό κώμα αγάπης. Αλλά ακόμα κι όταν η αλήθεια συμβαίνει καμιά φορά να πλησιάζει τους φωστήρες - καταφερτζήδες της πραγματικότητας, αυτοί την προσλαμβάνουν για τα γηρατειά τους, όπου με ασφάλεια τότε και χωρίς να διακινδυνεύσουν τίποτα θα την καταθέσουν.

Αυτό που κυριαρχεί στο βασίλειο που μεγαλώνουμε είναι ένα, ο φόβος. Κάποτε πολλοί πιστέψαμε πως, αφού από την εξουσία εκπορεύεται, από αυτήν την ίδια θα έχουμε το μήνυμά του στα χέρια μας. Τώρα βλέπουμε το λάθος. Ενα μεγάλο μέρος του φόβου το διαχειρίζεται μια μερίδα δημοσιογράφων. Και είναι νόμος. Οταν υπηρετείς το φόβο, ξεπέφτεις στην κατάσταση του φύλακα. Στις μέρες μας, ο δημοσιογράφος γίνεται φύλακας του φόβου.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ