ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--
Χρειάστηκε περισσότερο από 20ετία ώστε έστω και ένας εκ των βασανιστών και δολοφόνων που έδρασαν την επταετία της πιο βρώμικης ίσως δικτατορίας που γνώρισε η Λατινική Αμερική να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η αρχή έγινε και στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθίσει ο Μιγκέλ Ετσεκόλατς, άλλοτε αξιωματικός της Αστυνομίας του Μπουένος Αϊρες, κατηγορούμενος για θανάτους και βασανιστήρια στη διάρκεια της δικτατορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Clarin».
Είναι η πρώτη δίκη στη χώρα μετά το τέλος της ατιμωρησίας, αφού πριν από λίγους μήνες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.
Ο πρώτος νόμος ψηφίστηκε το 1986, γνωστός και ως Punto Final, που όριζε «τελικό σημείο» στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983 και ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων. Ο δεύτερος ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά, το 1987. Ο νόμος Obediencia Debida, δηλαδή «οφειλόμενη υπακοή», αφορούσε τους κατώτερους αξιωματικούς. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δε διώχθηκαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.
Επισήμως ο αριθμός των ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-1983 παραμένει έως σήμερα άγνωστος. Οργανώσεις, όπως οι «Μητέρες της Πλατείας του Μάη» μιλούν για 30.000, ενώ από τα αρχεία του Πανεπιστημίου Georgetown προκύπτει ότι έως το 1978 είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 22.000 άνθρωποι.