Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Κλιμάκωση φιλοναζιστικής πολιτικής στη Λετονία

Παρέμβαση - καταγγελία του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Νοσταλγοί των λετονικών λεγεώνων των ναζιστικών Ες-Ες, ενθαρρύνονται από το σημερινό «δημοκρατικό» καθεστώς

Associated Press

Νοσταλγοί των λετονικών λεγεώνων των ναζιστικών Ες-Ες, ενθαρρύνονται από το σημερινό «δημοκρατικό» καθεστώς
Νέα κλιμάκωση της φιλοναζιστικής πολιτικής και προπαγάνδας επιχειρούν οι λετονικές αρχές, μέσα από την προκλητική προσπάθεια παραχάραξης και αναθεώρησης της σύγχρονης Ιστορίας. Το θέμα έφερε με Ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Καταγγέλλοντας τις ενέργειες δικαίωσης του ναζισμού, στις οποίες συστηματικά επιδίδεται η λετονική κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις 14 Ιούνη γιορτάστηκε στη Λετονία, με τη συμμετοχή της ανώτατης κρατικής ηγεσίας, η λεγόμενη "Μέρα των θυμάτων της κομμουνιστικής γενοκτονίας", για να τιμηθεί η μέρα εκτόπισης 15 χιλιάδων Λετονών στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, όσοι εκτοπίστηκαν στις 14/6/1941 ήταν μέλη φασιστικών και φιλο-φασιστικών οργανώσεων που ετοίμαζαν φιλο-ναζιστική εξέγερση, μόλις μια βδομάδα πριν την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι λετονικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ιστορικής δικαίωσης των ναζί, δίνοντας κρατικά παράσημα και συντάξεις στους ναζί των λετονικών λεγεώνων «Βάφφεν Ες-Ες», στήνοντας μνημεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, εκδίδοντας σχετικά ιστορικά βιβλία που προλογίζει η Πρόεδρος της χώρας, στα οποία εκτός των άλλων τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζονται ως "αναμορφωτήρια"».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά, «πώς τοποθετείται το Συμβούλιο απέναντι στην κλιμάκωση της φιλοναζιστικής πολιτικής των λετονικών αρχών με τη νέα αυτή επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού στην Ευρώπη»;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ