Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Από το Νεστόριο ως τη Λυκόραχη

Οπου κι αν ψάξεις, τα χνάρια σε οδηγούν. Σε υλικό που πάνω του είναι εύκολο να διακρίνεις τον σύντροφο που το τουφέκι έγινε συνέχεια του χεριού του...
Οπου κι αν ψάξεις, τα χνάρια σε οδηγούν. Σε υλικό που πάνω του είναι εύκολο να διακρίνεις τον σύντροφο που το τουφέκι έγινε συνέχεια του χεριού του...
Είναι προφανές πως δεν ξεκινάμε για εκεί αδιάβαστοι. Κοντά στα βιβλία, απαραίτητη η γεωγραφία του χώρου. Σημεία αναγνώρισης:

Με κέντρο αναφοράς το Κεφαλοχώρι (νέα Λυκόραχη). Με πλάτη στη Λυκόραχη και τα Πατώματα, κοιτώντας πρώτα απέναντι, στο νότο, βλέπεις ν' απλώνονται το Ταμπούρι και η Γύφτισσα (1.752), πίσω τους ο όγκος του Σμόλικα (2.637), με τον Κλέφτη (1.648) να δεσπόζει αντίκρυ στον Πύργο της Στράτσανης (1.395) κι ανάμεσά τους το πέρασμα του Σαραντάπορου. Περνώντας το βλέμμα στον όγκο του Γράμμου, νοερά βρίσκεις στα δυτικά το Κάμενικ (2.041) κι ανηφορίζοντας κατά το βορρά, τον Γκόλιο (1.957), πιο πάνω το πέρασμα στην Μπάρα, πάνω από τους Χιονάδες, κι ακόμα πιο πάνω, καρσί στο βορρά, την κορυφή των κορυφών, το 2.520. Χτενίζοντας, βόρεια κι ανατολικά πια, η Κιάφα (2.398) κι ο Σούφλικας (2.146), λίγο πιο χαμηλά η Πέτρα Μούκα (1.843) κι ακριβώς δίπλα και πάνω της η κορφή της Πάνω Αρένας (2.198) κι αμέσως μετά η Κάτω Αρένα, πάνω από τη Ζέρμα. Κλείνει ο κύκλος, επιστροφή στη νέα Λυκόραχη. Εδώ και ο τόπος συνάντησης, στις 2 του Ιούλη.

Εδώ, ήδη, ομάδες νεολαίων συντρόφων από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Καστοριά και τα Γιάννενα, Κνίτες, που άφησαν για δυο μέρες την κατάληψη της σχολής τους, έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν όσο από το διάσπαρτο πολεμικό υλικό είναι χρήσιμο για μια έκθεση με αφορμή τα 60χρονα του ΔΣΕ.

Πάνω από την κορφή της Αρένας, ένα συνεργείο του «902» χτενίζει τις γύρω κορφές για ένα ντοκιμαντέρ που να δένει το χτες με το σήμερα. Η καταρρακτώδης βροχή δεν επέτρεψε πλάνα από Αμμούδα και Αλεβίτσα. Αλλά αυτά, έτσι κι αλλιώς, θα τα δούμε από κοντά.

Η κεντρική κατασκήνωση θα στηθεί δίπλα ακριβώς στις όχθες του Αλιάκμονα, στο Νεστόριο. Από την Παρασκευή, 30 Ιούνη, θα φτάσουν οι πρώτοι. Το Σάββατο, 1 Ιούνη, θα περάσει όλο εκεί. Ανάμεσα Ορλια και Τσάρνο, Φλάμπουρο και Σγκούρο, Λημέρια και Κοτύλη. Ενα αρκετά πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων υπόσχεται η ΚΝΕ, ειδικά την Παρασκευή το βράδυ για όσους πάνε πρώτοι... Θα 'μαστε εκεί. Εξάλλου, ένας υπνόσακος κι ένα ζευγάρι άρβυλα είναι όλα κι όλα τα αναγκαία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ