Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Με δύο πρωθυπουργούς!

Σε βαθιά πολιτική κρίση μετά την απόφαση του Προέδρου να αποπέμψει τον πρωθυπουργό

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Σε πολιτική δίνη έχει εισέλθει από το βράδυ της Δευτέρας η χώρα, καθώς η πολύ σοβαρή κρίση, που επί μακρό σοβούσε, ξέσπασε συμπαρασέρνοντας τον μέχρι προχθές πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε. Αυτό που καταλογίζεται ως αποκλειστική προσωπική ευθύνη του είναι ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, γεγονός που έχει οδηγήσει την πλειονότητα των Ρουμάνων να παραπαίει ανάμεσα στη φτώχεια και στην απόλυτη εξαθλίωση.

Η χτεσινή μέρα που ξημέρωσε για τη Ρουμανία ήταν ίσως η πιο περίεργη, καθώς ουδείς ακριβώς μπορούσε να κατανοήσει τι συνέβη και τη νύχτα της Δευτέρας και κυρίως για το λόγο που ο Πρόεδρος Εμίλ Κωνσταντινέσκου προχώρησε στην αποπομπή του πρωθυπουργού Βασίλε, μετά την πεισματική άρνηση του τελευταίου να υποβάλει «οικειοθελώς» την παραίτησή του. Από τη στιγμή εκείνη τα γεγονότα εναλλάσσονται με εκπληκτική ταχύτητα, καθώς ο Βασίλε εξακολουθεί να δηλώνει, όπως έπραξε προς το ρουμανικό ραδιόφωνο, ότι παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού, αφού δεν αποδέχεται την απόφαση του Προέδρου Εμίλ Κωνσταντινέσκου, αλλά και τη στήριξη σε αυτή την απόφαση του Προέδρου του Κοινοβουλίου, αφού χαρακτήρισε την πράξη αυτή αντισυνταγματική και χωρίς να φείδεται χαρακτηρισμών, κατονόμασε τα δύο αυτά πρόσωπα, αλλά και άλλους ως αυτούς που υποκίνησαν μία ολόκληρη συνωμοσία για την ανατροπή του. «Δηλώνω απερίφραστα ότι ο Πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα», δήλωσε ο Βασίλε για να να συμπληρώσει ότι «θα παρουσιάσω αυτή την παραβίαση στη Γερουσία», ενώ έκανε και νύξη και για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Αντίστοιχα και ο ηγέτης του «Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» (PDSR), Ιον Ιλιέσκου, τάσσεται όπως και πολλοί συνταγματολόγοι με αυτή τη θέση, ότι δηλαδή πρόκειται για μία κατάφωρη παράβαση του Συντάγματος της χώρας από τον Πρόεδρο Κωνσταντινέσκου, όταν μονομερώς προχώρησε να αποπέμψει το Βασίλε μετά την κίνηση ανατροπής που επιχειρήθηκε μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό από τους «Χριστιανοδημοκράτες», κόμμα όπου ανήκει και ο ίδιος ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Το χρονικό της κρίσης

Η πολύ βαθιά πολιτική κρίση ξέσπασε σε μία «ευαίσθητη περίοδο» - όπως τη χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές - για τη χώρα, καθώς από τη μία πλευρά βρίσκεται σε βαθύτατη οικονομική, πολιτική και οικονομική κρίση και από την άλλη πλευρά μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ελσίνκι εγκρίθηκε η Ρουμανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα ο Βασίλε ήταν αυτός που επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας στο χέρι την υποψηφιότητα της χώρας.

Εντούτοις αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον σώσει, αφού ήδη είχαν ανακοινώσει την παραίτησή τους 10 υπουργοί - 7 Χριστιανοδημοκράτες και 3 Φιλελεύθεροι - από το σύνολο των 17 του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Πριν ανακοινώσει την απομάκρυνση του Βασίλε, ο Πρόεδρος Κωνσταντινέσκου είχε συγκαλέσει σε έκτακτη συνάντηση τους αρχηγούς όλων των πολιτικών παρατάξεων, οι οποίοι στο σύνολό τους ήραν την εμπιστοσύνη τους από τον πρωθυπουργό. Τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - συμπεριλαμβανομένου και του Αγροτικού Κόμματος του Βασίλε - εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Βασίλε είναι ανεπαρκής για τον πρωθυπουργικό θώκο και ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και για το λόγο αυτό στηρίζουν την κίνηση του Προέδρου.

Ετσι από τη νύχτα της Δευτέρας η Ρουμανία έχει δύο πρωθυπουργούς, τον Ράντου Βασίλε, που αρνείται να αποδεχτεί την αποπομπή του και τον υπουργό Εργασίας, Αλεξάντρου Ατανασίου, που του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του προσωρινού πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ