Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - Α.ΤΙΜΟΡ
Θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι στρατηγοί;
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ

Associated Press

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ
Θα καθίσουν, τελικά, οι Ινδονήσιοι στρατηγοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την πρόσφατη αιματοχυσία στο Ανατολικό Τιμόρ; «Ναι! Υπό την προϋπόθεση πως τα στοιχεία και οι δικαστικές έρευνες τους συνδέσουν άμεσα με όσα δραματοποιήθηκαν εκεί», απάντησε χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου της ημερήσιας εφημερίδας «Τζακάρτα Ποστ» ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Ο Ινδονήσιος Πρόεδρος εξήγησε πως ο ίδιος δε θα αναμειχθεί στο έργο της Δικαιοσύνης και δη στη νομική διαδικασία που απαιτείται σχετικώς, υπογραμμίζοντας πως δε θα εμποδίσει τα δικαστήρια να καθορίσουν την τύχη των στρατηγών. Και ο Πρόεδρος Ουαχίντ συνέχισε, λέγοντας: «Δε θα αμφιταλαντευτώ ούτε θα ενδώσω σε κανέναν πειρασμό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποδεχτούμε την απόφαση του δικαστηρίου».

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας έκανε τα παραπάνω σχόλια μία περίπου βδομάδα, αφότου ο υπουργός Αμυνας, Τζουγόνο Σουνταρσόνο, δήλωσε πως οι στρατηγοί θα αποφύγουν την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, «καθώς ενεργούσαν διεκπεραιώνοντας την πολιτική της πολιτείας». Ο ίδιος υπουργός είχε, επιπλέον, καταστήσει σαφές πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν μόνον όσοι κατώτεροι αξιωματικοί και στρατιώτες διέπραξαν πραγματικά εγκλήματα.

Εντούτοις, ερευνητές διορισμένοι από το ινδονησιακό κράτος, που μελετούν τις υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ, ανακοίνωσαν τελευταία πως οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πρέπει να είναι υπόλογοι για το κύμα βίας που σάρωσε προ μηνών το Ανατολικό Τιμόρ, μια που τα στοιχεία και οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αποδεικνύουν πως «ήξεραν ό,τι και όπου συνέβαινε, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να τα εμποδίσουν». Μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, είναι φυσικά και ο στρατηγός Γουιράντο, ο άνθρωπος που ήταν υπουργός Αμυνας επί της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Χαμπίμπι και είχε το γενικό πρόσταγμα για ό,τι απεχθές συνέβη στο Α. Τιμόρ μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού στις 30 Αυγούστου. Σήμερα ο στρατηγός Γουιράντο παραμένει στην εξουσία, εκτελώντας χρέη υπουργού Ασφαλείας και Πολιτικών Υποθέσεων.

Τρεις νεκροί από συγκρούσεις στο Μαλούκου

Νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων ξέσπασαν χτες στα χωριά Χουαλόι και Σεριχόλο στη νήσο Σεράμ της επαρχίας Μαλούκου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το χωριό Σεριχόλο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν κάτοικοι του παρακείμενου χωριού Χουαλόι, οπλισμένοι με αιχμηρά αντικείμενα, όπλα και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν στους κατοίκους του Σεριχόλο, καίγοντας εκατοντάδες σπίτια. Η αφορμή για τις συγκρούσεις δεν έγινε άμεσα γνωστή. Τα χτεσινά επεισόδια σημειώθηκαν δύο 24ωρα, αφότου είχαν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα της επαρχία Μαλούκου, Αμπόν, ο Πρόεδρος Ουαχίντ και η αντιπρόεδρος Μεγκαβάτι. Και οι δύο είχαν απευθύνει έκκληση προς τους μουσουλμάνους και χριστιανούς της επαρχίας να σταματήσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις, οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών εκατοντάδων ατόμων.

Οι στρατηγοί προειδοποιούν τους αντάρτες στο Ατσέι...

Ινδονήσιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν χτες τους αντάρτες του «Κινήματος για Ελεύθερο Ατσέι» πως κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, με στόχο την ανεξαρτησία της επαρχίας Ατσέι, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, που έδωσαν πρόσφατα στη διάρκεια μυστικής συνάντησής τους με τον Πρόεδρο Ουαχίντ. Οι στρατηγοί, που εξακολουθούν να πιέζουν τον Πρόεδρο Ουαχίντ να κηρύξει στην επαρχία Ατσέι στρατιωτικό νόμο, θεώρησαν χτες τους αντάρτες υπεύθυνους για τις τελευταίες επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Ινδονήσιων στρατιωτών και πολιτών του Ατσέι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Ουαχίντ στο «ναρκοπέδιο» του Ατσέι...(19/12/2000)
Δεν κατηγορούνται οι πρωταγωνιστές της σφαγής στο Α.Τιμόρ(2/9/2000)
Κάθε πέρσι και καλύτερα;(9/1/2000)
Ασίγαστος ο αναβρασμός στο Ατσέι...(26/11/1999)
Μεγαλώνει το κίνημα ανεξαρτησίας...(9/11/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org