Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επαχθής δανεισμός

Σαν πλημμυρίδα που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της, εξαπλώνεται ο τραπεζικός δανεισμός. Δάνεια τα οποία... αισίως τον Απρίλη έφτασαν τα 73,7 δισ. ευρώ, απειλώντας έτσι το φράγμα του 40%!

Τι είναι τώρα το 40%; Μα το ποσοστό των τραπεζικών δανείων ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το ΑΕΠ, της χώρας. Με άλλα λόγια ο τραπεζικός υπερδανεισμός επιταχύνεται με επικίνδυνους, φρενήρεις θα λέγαμε ρυθμούς, απειλώντας τις λαϊκές οικογένειες. Γιατί στην Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, στην Ελλάδα της φτώχειας και των 77 λεπτών αύξησης στο μεροκάματο, στην Ελλάδα των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, των κλειστών εργοστασίων και της ανελέητης ακρίβειας, στην Ελλάδα των... καταρτίσιμων και των... απασχολήσιμων, στην Ελλάδα των εκρηκτικών κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων, η τραπεζική υπερχρέωση, αποτελεί μια υπαρκτή και εν δυνάμει απειλή. Κάθε μήνα, σύμφωνα με τους όρους του δανείου, ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει την τοκοχρεολυτική του δόση. Σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί η κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, ο οικονομικός αφανισμός οικογενειών, προσωπικά και κοινωνικά δράματα. Στο παρελθόν αυτά τα βλέπαμε μέσα από τις αμερικάνικες ταινίες. Σήμερα είναι υπαρκτά και στη χώρα μας.

Και ο κίνδυνος οικονομικής χρεοκοπίας, είναι σήμερα ακόμα πιο αυξημένος. Μόλις προχτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά αύξηση του λεγόμενου βασικού της επιτοκίου, που μαζί με τις δύο προηγούμενες αύξησε το επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, αύξηση που μεταφέρεται αυτούσια στα επιτόκια των δανείων. Και όχι μόνο. Οι τραπεζικοί όμιλοι δεν περιορίζονται μόνο στις αυξήσεις αυτές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα της Ευρωζώνης, αλλά και υψηλότερα συγκριτικά με τις οκτώ - από τις συνολικά δέκα - νέες χώρες της ΕΕ. Και η δυναμική νέας ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέσα στο 2006 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με άλλα λόγια, τα εκατομμύρια των δανειοληπτών, αντιμετωπίζουν σήμερα μία διπλή πρόκληση. Αυτή της ανόδου των επιτοκίων, αλλά και της ληστρικής συμπεριφοράς του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η οποία απεικονίζεται στους ισολογισμούς και τα υπερκέρδη των τραπεζών. Το όλο πλαίσιο, το όλο σκηνικό, αποτελεί μία από τις πιο αποκρουστικές πλευρές των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν και ακολουθούν με συνέπεια οι αλληλοδιαδεχόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί καταφεύγει κάποιος στον τραπεζικό δανεισμό, είναι γνωστό. Γιατί οι μισθοί βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνουν οι τράπεζες, οι οποίες με τη χορήγηση δανείων, ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση... Ετσι το καπιταλιστικό σύστημα λύνει - προσωρινά μόνο - την αντίθεση παραγωγής - κατανάλωσης, η οποία το διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή. Για τα εκατομμύρια βέβαια των εργαζόμενων της χώρας, το μέλλον δεν είναι το αλυσόδεμα και η οικονομική τους ομηρία και από το τραπεζικό κεφάλαιο. Το μέλλον τους βρίσκεται στην ανατροπή του συνολικού σκηνικού της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που σημαίνει κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της σοσιαλιστικής προοπτικής.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ